Nagyvilág

Harcok az-Zavíja városáért Líbiában

A Moamer Kadhafihoz hű erők tankokkal hatoltak be al-Zavíja városába, és a lakóházakat vették tűz alá - közölte szemtanúk beszámolóira hivatkozva az AFP.

A líbiai főváros, Tripoli közelében fekvő településen egész nap tartanak a heves harcok a tüntetők és a líbiai vezető emberei között. A beszámolók szerint az erőszak reggel óta legkevesebb hét áldozatot követelt.

“A tankok mindenhol ott vannak a városban, és a házakra tüzelnek. Legalább hetet láttam a ház körül, és nem hagyják abba a lövéseket” – mondta a francia hírügynökségnek telefonon a város egyik lakója. Az ellenzéki al-Manara weboldal szerint mintegy negyven tank hatolt be a Tripolitól 60 kilométerre nyugatra fekvő városba, ahol szombat reggel óta küzdenek a lázadók Kadhafi fegyvereseivel. A helyi beszámolók szerint azonban al-Zavíja még mindig a felkelők irányítása alatt áll.

Kórházi források szerint a nap folyamán legkevesebb hét ember vesztette életét, az al-Dzsazíra hírtelevízió weboldala viszont harminc halottról számolt be. “Szörnyű, ami reggel történt. A zsoldosok mindenkire tüzet nyitottak, aki ki merte tenni a lábát az ajtón, még a gyerekekre is” – számolt be az AFP-nek a történtekről a város egyik orvosa. Mint mondta, a kórházban már minden készlet kimerült, ezért azonnali segítségre van szükségük.

Al-Zavíja városa a múlt hétvégén került a líbiai felkelők irányítása alá, miután napokon át súlyos harcok folytak a tüntetők és a katonaság között. Moamer Kadhafi előzőleg azzal vádolta meg a városban tüntetőket, hogy drogokat szednek és az al-Kaida terrorszervezet befolyása alatt állnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik