Nagyvilág

Városokért megy a harc LÍbiában

A felkelők kiszorították egy stratégiai fontosságú olajkikötőből Kadhafi katonáit, ők azonban heves támadásba kezdtek ez-Zavíja városánál.

A Moammer Kadhafi líbiai vezetőhöz hű erők szombaton áttörték az ellenzékiek által korábban elfoglalt ez-Zavíja város védvonalát – közölték szemtanúk. A beszámolók szerint a kormányerők aknavetőkkel és gépfegyverekkel indítottak heves támadást a felkelők ellen. Az al-Dzsazíra arab hírtévé is beszámolt a támadásról, de azt állította, hogy az még mindig a felkelők kezén van, ugyanakkor a harcokban 30 ember meghalt.

A felkelők szombat hajnalban kiszorították a stratégiai fontosságú kelet-líbiai Rász Lanuf olajkikötőből Moammer Kadhafi elnök katonáit, és kitűzték a város felett saját lobogójukat – jelentette az al-Dzsazíra hírtelevízió. Kadhafi katonái azután hagyták el a várost, hogy ellentámadásba lendültek az újonnan létrehozott katonai tanács fegyveresei. A rendszerellenes erők sikeréhez az időjárási viszonyok is hozzájárultak: viharos szél tombolt a település környékén, s rosszak voltak a látási viszonyok, ezért a líbiai hadsereg nem tudta bevetni a felkelők ellen harci helikoptereit és vadászgépeit.

A Líbia ellen foganatosított szankciók visszavonását követeli az ENSZ Biztonsági Tanácsától a Kadhafi-rezsim. A BT-nek küldött levelében Tripoli hangsúlyozta, hogy a tüntetők elleni erő alkalmazása “minimális” volt, és csak olyanokkal szemben alkalmaztak erőt, akik törvényt sértettek. Egy líbiai emberi jogi szervezet szerint a rendszerellenes tüntetők elleni hatósági fellépésnek eddig közel 6000 halottja van Líbiában.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik