Nagyvilág

Tunézia úgy érez, ahogy a magyarok 1956-ban

Tunézia népe úgy érez, ahogy a magyarok érezhettek 1956-ban - mondta az észak-afrikai ország átmeneti kormányának külügyminisztere.

Muldi Kefi ezt akkor nyilatkozta, mikor csütörtökön Tuniszban tárgyalt Győri Enikővel. Az EU-ügyekért felelős államtitkár bejelentette, hogy a soros magyar EU-elnökség megkezdte egy demokratikus átmenetről szóló konferencia szervezését.

Győri Enikő a megbeszéléseken az EU soros magyar elnöksége nevében kifejezte szolidaritását a tunéziai és más arab nemzetekkel; emlékeztetett arra, hogy Magyarország a két évtizeddel ezelőtti közép-európai demokratikus átmenet miatt is különleges rokonszenvvel viseltetik az észak-afrikai népek szabadságvágya iránt.

Az államtitkár a soros magyar EU-elnökség képviseletében, Krisztalina Georgieva humanitárius ügyi uniós biztossal közösen utazott Tunéziába, hogy tárgyaljon az átmeneti kormány képviselőivel, és ellátogasson egy táborba a menekültek helyzetének és a humanitárius segítségnyújtás lehetőségeinek felmérésére.

Az államtitkár arról is beszélt: a magyar elnökség, ahogy az uniós állampolgárok líbiai evakuálásánál, a továbbiakban is koordinálja az uniós válaszlépéseket. A líbiai magyar nagykövetség hivatalosan is ellátja az EU képviseletét az országban, és folyamatosan egyeztet az Európai Tanács elnökével, Herman Van Rompuyjel. Az elnök március 11-re rendkívüli tanácskozásra hívta össze az állam- és kormányfőket, hogy egyeztessenek a további lépésekről.

AJÁNLOTT LINKEK:

Tunézia: enged a tüntetők nyomásának a kormány (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik