Tech

Kínai mobilhálózat Londonnak

Olimpiai ajándék gyanánt tenné alkalmassá a világ egyik vezető informatikai cége a metróhálózatot a felszín alatti telefonálásra.

Ajánlatát azonban – elsősorban a kínai hadsereghez fűződő állítólagos szoros kapcsolatai miatt – brit politikai körökben fanyalogva fogadják.

A brit főváros 400 kilométeres, tizenkét fővonalból álló – évente 1,3 milliárd utast szállító – metróhálózatának felszín alatt futó szakaszain a Huawei (amelynek egyik gyártóbázisa Magyarország) a Sunday Times szerint 50 millió font (cirka 16 milliárd forint) értékben telepítene az alagutak mennyezetére vevőhálózatot.

A kínai cég azt reméli, hogy a hálózat kiépítése után – a rendszer karbantartásából származó bevétel mellett – további beruházásokhoz juthat Nagy-Britanniában. A Huawei azonban a kínai hadsereg számára is végez távközlési hálózati szolgáltatásokat, ráadásul alapítója és vezérigazgatója korábban a kínai fegyveres erők kötelékében szolgált; bár tulajdoni hányada csupán 2 százalék.

A brit elhárítási szolgálatok külön aggodalmuknak adtak hangot azzal kapcsolatban, hogy a Huawei által a legnagyobb brit távközlési és internetszolgáltató, a BT hálózatában eddig felszerelt berendezéseket is fel lehet használni “életfontosságú szolgáltatások” működésének lehetetlenné tételére – áll a Sunday Times írásában.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik