Nagyvilág

Ashton: nincs szükség Magyarország líbiai közvetítésére

Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a nehéz körülmények között kitűnő koordinálást végzett a líbiai helyzettel kapcsolatban.

Mindezt Catherine Ashton mondta egy szűk körű háttérbeszélgetésen pénteken Gödöllőn, hozzátéve, hogy jelenleg nincs szükség arra, hogy az unió nevében közvetítsen az észak-afrikai országban.

Az EU soros elnökségét betöltő Magyarország a nehéz körülmények között kitűnő koordinálást végzett a líbiai helyzettel kapcsolatban, de jelenleg nincs szükség arra, hogy az unió nevében közvetítsen az észak-afrikai országban – mondta Catherine Ashton pénteken Gödöllőn egy szűk körű háttérbeszélgetésen újságíróknak.

Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője az MTI-nek arra a kérdésére, hogy Magyarország betölthet-e valamilyen közvetítő szerepet Líbiában az EU nevében, úgy felelt: nem biztos, hogy ennek a feladatnak a teljesítését elvárná az ottani magyar nagykövettől, és ebben a pillanatban nincs szükség közvetítésre.

Most az ENSZ Biztonsági Tanácsának kell magára vállalnia a vezető szerepet – jelentette ki a főképviselő, aki előzőleg részt vett az EU védelmi minisztereinek informális találkozóján.

Az EU májusra, Magyarországra tervezett keleti partnerségi csúcstalálkozóját technikai okok miatt halasztották el, az előkészítéséhez több időre van szükség – tette hozzá Catherine Ashton, aki az MTI kérdésére válaszolva úgy fogalmazott: nincs semmi furcsa a találkozó elhalasztásában, “teljesen logikus döntés volt”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik