Nagyvilág

A totalitárius rezsimek bűneiről tárgyalnak Brüsszelben

A totalitárius rezsimek által elkövetett bűncselekményekről szóló európai bizottsági jelentést is megtárgyalják az uniós országok igazságügyi miniszterei.

Mint Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter a megbeszélés előtt az MTI-nek elmondta, a tagállamok képviselői most első körben vitatják meg az uniós végrehajtó testület által előterjesztett dokumentumot, e témában tehát még további megbeszélések lesznek a későbbiekben.

Navracsics, aki a magyar EU-elnökség képviseletében elnököl az ülésen, hozzátette: “nekünk különös aktualitást ad (ennek a témának) az, hogy ma van Magyarországon a kommunizmus áldozatainak emléknapja”.

A miniszter közölte, hogy az ülésen három igazságügyi témában várható közös tanácsi következtetések elfogadása. Az egyik az unión belüli személyes adatok védelméről szóló előterjesztés. A másik dokumentum azokat az alapelveket rögzíti, hogy milyen módon lehet beépíteni az uniós döntéshozatali eljárásrendbe az EU alapjogi chartájának előírásait. A harmadik olyan kérdés, amelyről közös konklúzió elfogadása várható, az E-justice portál – vagyis az európai igazságügyi internetes portál – integrációja, konkrétan az európai igazságügyi képzési hálózat site-jának beépítése az E-justice portálba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik