Nagyvilág

Líbia: Európa nem akar katonailag beavatkozni

A nemzetközi közösség jelenleg nem tervez katonai beavatkozást Líbiában - mondta Alain Juppe francia védelmi miniszter.

Hozzá hasonlóan nyilatkozott Hende Csaba magyar hovédelmi miniszter is. “Semmi ilyen kérés nem érkezett hozzánk, se hivatalosan, se félhivatalosan” – fogalmazott az AFP beszámolója szerint a soros uniós elnökséget betöltő Magyarország védemi minisztere, rámutatva, hogy bármilyen katonai missziót nemzetközi határozatnak kellene jóváhagynia.

Hende Csaba hozzátette ugyanakkor, hogy “nyilvánvalóan semmilyen lehetőséget nem lehet kizárni, amely a stabilitás megőrzését és a polgáraink biztonságát szolgálja”. A kijevi látogatáson tartózkodó NATO-főtitkár szintén úgy nyilatkozott a francia hírügynökségnek, hogy a nemzetközi szervezet nem tervez beavatkozást Líbiában.

Eközben kiderült: várhatóan a líbiai helyzetről tárgyalnak csütörtök este az európai védelmi miniszterek Budapesten. Hende Csaba az AFP beszámolója szerint úgy fogalmazott, hogy “nagyon valószínű”, hogy ez lesz a miniszterek munkavacsorájának legfőbb témája. A megbeszélést eredetileg az uniós katonai műveletek aktuális kérdéseinek akarták szentelni a résztvevők, míg a kétnapos informális miniszteri találkozó pénteki napjának védelempolitikai kérdések lettek volna a fő témái, ám várhatóan ez is módosul.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik