Nagyvilág

Új-Zéland: egyre fogy a remény

Csodának kellene történni ahhoz, hogy újabb túlélőket találjanak a földrengés sújtotta Új-Zélandi Christchurch összedőlt épületei alatt - mondta John Key miniszterelnök.

A kormányfő szerint mostantól a holttestek megtalálására koncentrálnak. Két nappal azután, hogy a 6,3-as erősségű földrengés romba döntötte Új-Zéland egyik legnagyobb városát, a rendőrség szerint már nincs semmilyen kapcsolat azokkal, akik a romok alatt rekedtek, s csak minimális esély van arra, hogy bárkit is élve találjanak közülük. Ahogy az idő múlik, úgy csökken a remény – mondta egy rendőrtiszt. Russell Gibson szerint ötven-száz embert nem találnak az egyik épületből. Egy másik épületből még húsz ember nem került elő.

98 ember biztosan meghalt, de ez a szám még emelkedhet.

A miniszterelnök szükségállapotot rendelt el az egész országban, és azt mondta, a katasztrófa napja volt Új-Zéland történetének legsötétebb napja. Azt mondta, nem szabad feladni a reményt, hogy túlélőket találnak, a világ más részein történt már olyan is, hogy hetekkel a földrengés után került ki élve valaki a romok alól, de reálisan kell nézni az esélyeket.

A kedd déli földrengésben haltak meg nyolcvan év óta a legtöbben, 1931-ben 256 áldozatot követelt egy katasztrófa. Becslések szerint csak a biztosítóknak 11,5 milliárd új-zélandi dollárt (1764 milliárd forintot) kell kifizetni a károk után.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik