Nagyvilág

Polgári célpontokat bombáztak Tripoliban

Harci gép bombázott polgári célpontokat a líbiai fővárosban, Tripoliban - erősítette meg kedden Líbia újdelhi nagykövete.

Ali Eszavi korábban éppen azért mondott le, mert a líbiai hatóságok példátlan mértékben alkalmaztak erőszakot a tüntetők ellen hazájában. Mint mondta, arra számít, hogy több diplomata is követi példáját, ha folytatódik a hatósági leszámolás.

Eszavi az ENSZ Biztonsági Tanácsa állandó tagjainak segítségét kérte a líbiai lakosság védelmében. Hangoztatta: az utcai tiltakozók legfőbb célja, hogy Moammer Kadhafi líbiai vezető megbukjon.

Élesen bírálta a békésen tüntető emberek elleni hatósági erőszakot a Gázai övezetet kormányzó Hamász palesztin radikális szervezet. Kedden kiadott közleményében a mozgalom hangozatta: Kadhafi rendszere bevetette a légierőt a tömeg ellen, ezért felszólítják a palesztinokat, muzulmánokat, és az arabokat, hogy ítéljék el ezeket a tömeggyilkosságokat.

Lemondott tisztségéről Líbia washingtoni nagykövete. Ali Audzsali kijelentette, hogy az országában történtek miatt távoznia kell.

Líbia malajziai nagykövete ugyancsak elítélte azt, ahogy a hatóságok megtorolták a kormányellenes megmozdulásokat. Nyilatkozatában “barbár mészárlásról, a tisztességes polgárok teljes megsemmisítéséről írt”. A közleményt nem sokkal azt követően adta ki a Kuala Lumpur-i képviselet, hogy mintegy 200 tüntető elfoglalta az épületet. A tiltakozók nem bántottak senkit a képviseleten, csak összezúzták az ott talált, Kadhafit ábrázoló képeket. Utána békésen távoztak.

Egy portugál repülőgép 114 embert menekített ki kedd hajnalban Líbiából egy olaszországi NATO-támaszpontra. A fedélzeten 80 portugál és 34 más állampolgárságú külföldi tartózkodott.

AJÁNLOTT LINKEK:

Líbia: kitört a polgárháború (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik