Nagyvilág

Mégsem menekült el Kadhafi

Rövid időre megjelent az állami televízióban Moammer Kadhafi, hogy bejelentse: Tripoliban tartózkodik, és nem menekült Venezuelába, mint azt korábban elhíresztelték.

Kadhafi egyik tripoli rezidenciája előtt, feje fölé esernyőt tartva mutatkozott. Tripoliban két napja esik az eső. A líbiai vezető helyi idő szerint kedden hajnali két óra körül jelent meg a képernyőn.

Eközben a líbiai vezető megölésére szólított fel egy rendkívül nagy tekintélynek örvendő arab hitszónok. Az egyiptomi származású, Katarban élő Júszuf al-Kardávi sejk az al-Dzsazíra hírtelevízióban hirdette ki vallási rendeletét, amelyben a katonákat a líbiai vezető meggyilkolására buzdította. “A líbiai hadseregből bárki golyót ereszthet Moammer Kadhafiba, hogy megszabadítsa tőle Líbiát” – mondta a hitszónok, aki felszólította a líbiai nagyköveteket, hogy határolódjanak el a Kadhafi-rendszertől.

Idős kora ellenére a 85 éves Kardávira sokan hallgatnak az arab világban. A hitszónok már január 29-én megmondta, hogy Egyiptomban csak Hoszni Mubarak elnök lemondásával oldódhat meg a válság.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik