Nagyvilág

Eredménytelen volt az ENSZ BT ülése

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának a líbiai válsággal foglalkozó, helyi idő szerint kedden reggel összehívott, zárt ajtók mögött zajló ülése eljárási kérdésekkel foglalkozott.

Az ülés főként azt vizsgálta, hogy joga volt-e a líbiai ENSZ-nagykövet helyettesének a testület intézkedését kérni – közölték meg nem nevezett ENSZ-diplomaták. Ibrahim Dabbasi helyettes nagykövet és a líbiai ENSZ-misszió más diplomatái hétfőn bejelentették, hogy nem szolgálják többé Moammer Kadhafi líbiai vezető kormányát, és ezentúl a líbiai népet képviselik a világszervezetben. Egyúttal Kadhafi megdöntésére hívtak fel.

A sebtében összehívott egyórás keddi informális konzultáció után diplomaták azt közölték, hogy a testület helyi idő szerint kedden 15 órakor (azaz magyar idő szerint este) ismét összeül, és fontolóra vesz egy nyilatkozatot, amely várhatólag az erőszak beszüntetésére szólítja fel az észak-afrikai országot.

Vezető nyugati országok diplomatái viszont azt mondták, a legkevesebb, amit elvárnak a testülettől, az az, hogy ítélje el a líbiai civilek elleni erőszakot, követelje, hogy haladéktalanul vessenek véget az erőszaknak, és szólítson fel minden felet arra, hogy visszafogottan, az emberi jogok és a nemzetközi jog tiszteletben tartásával cselekedjenek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik