Nagyvilág

Bugár: a koalíció nem tárgyalt a kettős állampolgárságról

Semmilyen koalíciós tárgyaláson nem volt szó a magyar-szlovák kettős állampolgárság szabályozásáról szóló államközi szerződéstervezetről, amelyet a szlovák fél a héten juttatott el Budapestre – jelentette ki Bugár Béla, a Híd elnöke.

Bugár a Bumm című szlovákiai magyar hírportálnak elmondta: a szerződéstervezet a belügyminisztérium anyaga, sem a Híd, sem más kormánypárt nem vett részt a kidolgozásában, és nem is tudtak róla.

“A tervezet talán még a Matovic-féle javaslatnál is keményebb” – jelentette ki a politikus. Megjegyezte: a dokumentumban viszont nem esik szó szankciókról. Bővebben nem kívánta kommentálni a tervezetet, mondván, nem volt lehetőségük beleszólni annak tartalmába.

A Híd magyar-szlovák polgári párt elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy Budapest és Pozsony rövid távon megköti a kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződést. “Ezért mi mindenképp szeretnénk a parlamentben módosítani a Fico-féle törvényt, hiszen napról-napra többen veszítik el szlovák állampolgárságukat. Az elkövetkező napokban tárgyalni fogunk, elsősorban azokkal a kormánypárti képviselőkkel, akik nem támogatták a koalíciós javaslatot, így Igor Matovicékkal, illetve Radoslav Procházkával. Megpróbáljuk megszerezni a 76 szavazatot” – nyilatkozta Bugár.

Kifejtette, hogy a kormányoldalon jelenleg továbbra is a kis híján elfogadott koalíciós törvénytervezet a kiinduló pont. Bugár szerint a fő cél továbbra is az, hogy ne büntessék a másik állampolgárságot felvevő személyeket. A parlament márciusi ülésén megpróbálják újra elfogadtatni a törvényt.

A szlovák fél kedden Budapesten adta át a magyar félnek a magyar-szlovák kettős állampolgárságot szabályozó államközi szerződés tervezetét. A szerződés megkötéséről szóló tárgyalások megindításában nemrégiben egyezett meg Pozsonyban a két ország miniszterelnöke, Orbán Viktor és Iveta Radicová.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik