Nagyvilág

Nem voltak biológiai fegyverek Irakban

Beismerte az iraki biológiai fegyverfejlesztési programról szóló - az iraki háború igazolásához az Egyesült Államok által is felhasznált - értesülések forrása, hogy hazudott.

A The Guardian liberális brit napilapnak maga az egykori forrás, Rafid Ahmed Alvan el-Dzsanabi iraki vegyészmérnök mondta el, hogy ő találta ki a mobil biológiai fegyverekkel felszerelt teherautókról és titkos gyárakról szóló “meséket”, így próbálva hozzájárulni Szaddám Huszein néhai iraki elnök rezsimjének megdöntéséhez.

Dzsanabi, aki 1995-ben menekült el Irakból és jelenleg a németországi Karlsruhéban él, a brit lapnak felfedte, hogy az általa kitalált információkat még 2000-ben mondta el a német hírszerzés (BND) egy tisztjének. “Lehet, hogy igazam volt, lehet, hogy nem … mindenesetre meg akartam szabadulni (Szaddám Huszeintől), és erre így esélyem is nyílt” – tette hozzá.

A BND még abban az évben utánajárt Dzsanabi állításainak, és gyakorlatilag meggyőződött azok hamis mivoltáról. A német – és a brit – hírszerzők felvették a kapcsolatot az iraki informátor egykori főnökével, Bazil Latiffal, az iraki hadiipari bizottság volt tagjával, aki akkor “egy Perzsa-öböl menti” országban élt, és aki “erőteljesen cáfolta” a mobil biológiai fegyverekkel ellátott teherautókról és a titkos iraki biofegyvergyárakról szóló beszámolókat.

Dzsanabi a The Guardiannek elmondta: amikor a BND annak idején szembesítette őt volt főnöke cáfolataival, ő csak annyit mondott, hogy “oké, ha Latif szerint nincsenek ilyen teherautók, akkor nincsenek”.

Hamarosan azonban egyértelművé vált számára, hogy továbbra is komolyan veszik mint információforrást, mivel a német hírszerzés 2002-től ismét rendszeresen felvette vele a kapcsolatot. Elmondta: akkor már világosan látta, hogy a háborúhoz készítik elő a terepet.

Dzsanabi állításaiból még Colin Powell akkori amerikai külügyminiszter is számos elemet átvett a háború kezdete előtt, 2003 februárjában, az ENSZ-ben elmondott beszédében. Dzsanabi azonban a brit lapnak azt mondta, hogy nem bánta meg, amit tett, mivel “nem volt más módja az iraki szabadság megteremtésének”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik