Nagyvilág

Svájc és Líbia rendezi viszonyát

Líbia és Svájc külügyminisztere vasárnap megállapodást írt alá Tripoliban a két ország viszonyáról.

Micheline Calmy-Rey svájci külügyminiszter és líbiai kollégája, Musza Kusza látta el kézjegyével a közelebbről még nem ismertetett megállapodást. Az eseményen jelen volt az EU soros elnöksége nevében Miguel Ángel Moratinos is, a spanyol diplomácia vezetője.

Calmy-Rey Tripoliban tájékoztatta a sajtót, hogy Max Göldi svájci üzletember még vasárnap távozik Líbiából. A férfit csütörtökön engedték szabadon a helyi hatóságok négy hónapi börtön után. Azzal vádolták, hogy megsértette a líbiai bevándorlási szabályokat. A megállapodásról annyit mondott, hogy az a két állam viszonyának normalizálásának kezdete.

A két ország kapcsolata azt követően romlott meg, hogy Svájcban 2008 júliusában őrizetbe vették Moammer el-Kadhafi líbiai vezető fiát és annak feleségét azzal a váddal, hogy genfi luxusszállodájukban több alkalmazottat bántalmaztak. A svájci hatóságok azonban rövid időn belül ejtették a vádat. Megtorlásul Líbia többek közt vízumkorlátozásokat vezetett be a schengeni térség országai, köztük Svájc állampolgáraival szemben.

Calmy-Rey elmondta azt is, hogy Svájc bocsánatot kért Tripolitól, amiért a sajtónak továbbadtak egy fényképet, amelyet a líbiai vezető fiáról készítettek, amikor őrizetbe vették.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik