Nagyvilág

Legalább két tucat életet követelt a terrortámadás

Öngyilkos robbantást hajtottak végre zarándokok ellen a Bagdadtól északra fekvő Szamarra városában. Legalább 25 ember életét vesztette.

A zarándokok egy buszban utaztak, amikor felrobbantotta magát az öngyilkos merénylő. Más hírek szerint a merénylő a zarándokok között elvegyülve röpítette levegőbe magát.

A legfrissebb hírügynökségi beszámolók szerint legalább 25-en – egyes hírek szerint 28-an – vesztették életüket a robbantásban, és több mint húszan megsebesültek. Az áldozatok között vannak nők és gyerekek.

Három nap leforgása alatt ez már a második merénylet Szamarrában síita zarándokok ellen. Csütörtökön gépkocsiba rejtett pokolgép legalább hat zarándok életét oltotta ki, és közel negyvenen megsebesültek.

A síita zarándokok vallási ünnepre érkeztek Szamarra városába, Hasszán al-Aszkari imám – a Mohamed prófétát követő 12 imám közül a 11. – halálának évfordulós megemlékezésére jöttek. Szamarrában van al-Aszkari sírhelye és egy róla elnevezett, 944-ben épült mecset is. A szombati merénylet a mecsettől mintegy 200 méterre történt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik