Nagyvilág

Szaúdi figyelmeztetés: Obama ne alázza meg Mubarakot

Rég nem volt ilyen feszült Amerika és Szaúd-Arábia viszonya.

A londoni The Times internetes kiadása szerint Abdullah bin Abd al-Azíz szaúdi király telefonon figyelmeztette Barack Obama amerikai elnököt: ne szégyenítse meg Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt azzal, hogy elzárja az Egyiptomnak nyújtott Amerikai segélyeket.

Rijád figyelmeztette Washington, hogy az amerikai pénzcsapok elzárása esetén kénytelen lenne Kairó segítségére sietni, és kipótolni a hiányzó összegeket, így hatástalanítva az amerikai nyomásgyakorlást.

Amerika legfőbb közel-keleti szövetségese leszögezte, hogy az egyiptomi elnöknek hatalmon kell maradnia, hogy felügyelhesse az ország demokráciába vezető békés átmenetét, és engedni kell, hogy ezután méltósággal távozzon a hatalomból.

A Times-nak egy szaúdi forrás azt nyilatkozta, hogy a szaúdi uralkodó és az egyiptomi elnök nem egyszerű szövetségesek, de egyben közeli barátok is, ezért Abdullah király nem nézheti tétlenül, hogy Mubarakot megszégyenítsék, és félreállítsák a hatalomból.

Az Egyesült Államok egyelőre nem kérte nyíltan az egyiptomi elnök lemondását, csupán óvatos nyilatkozatokban sürgette a demokratikus átalakulási folyamat megkezdését. Washington évente 1,5 milliárd dollár segélyt folyósít Kairónak, amelynek oroszlánrészét az egyiptomi hadsereg használja fel.

Egyiptomban már harmadik hete tartanak a csaknem harminc éve hivatalban lévő elnök, Hoszni Mubarak távozását követelő tüntetések. Az államfő azonban ragaszkodik ahhoz, hogy a szeptemberi elnökválasztásig hatalmon maradjon. A demonstrációknak eddig háromszáz halálos áldozata és több ezer sérültje van.

AJÁNLOTT LINKEK:

Washington legrosszabb rémálma kísért Kairóban (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik