Nagyvilág

Hatalmas tömegtüntetés Belgrádban

Kormányellenes tüntetést tartottak szombaton a szerb fővárosban. A belgrádi képviselőházhoz a becslések szerint 70 ezer tüntető vonult ki.

A rendőrség szerint legfeljebb 55 ezren lehettek a demonstrálók. Nagy volt a rendőri készültség, mert a hatóság attól tartott, hogy szélsőséges futballhuligánok összecsapásokat provokálnak majd. A tüntetést több ellenzéki erő, köztük jobboldaliak, populisták és nacionalisták hívták össze.

A szervezők a kormány távozását követelték. Azt szeretnék elérni, hogy Szerbiában előrehozott választásokat tartsanak. Eredetileg 2012 tavaszán kellene voksolniuk a polgároknak déli szomszédunknál.

A szombati tiltakozást a Szerb Haladó Párt (SzNSz) hívta össze. Csatlakozott hozzá több kisebb szervezet is. Abban reménykednek, hogyha előrehozott választások lesznek, akkor azon jól szerepelnek. Az emberek ugyanis elégedetlenek a jelenlegi kabinettel.

Alekszandar Vucsity, az SzNSz elnökhelyettese azt mondta a tüntetésen, hogy ha a demonstrálók szavát nem hallja meg a hatalom, akkor két hónap múlva ismét az utcára mennek. És akkor addig el sem mennek, amíg nem lesz kormányváltás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik