Nagyvilág

Újabb erőszakhullám fenyeget Egyiptomban

„A távozás napja” címmel hatalmas tüntetésbe kezdtek kormányellenes erők pénteken Kairóban. A hadsereg biztonságba helyezett 18 újságírót.

Az Associated Press hírügynökség értesülése szerint a Hoszni Mubarak azonnali távozását követelő ellenzéki erők által támogatott szervezők a fővárosi Tahrir tér minden egyes négyzetméterét meg akarják tölteni azt követően, hogy két napig tartó utcai összecsapások zajlottak a kormányellenes, és a Mubarakot támogató ellentüntetők között.

Legalább tízezer ember tartózkodik jelenleg a Tahrir téren, a tömeg egyiptomi zászlókat lenget, és Mubarak elnök távozását követeli. Az al-Dzsazíra katari hírtelevízió szerint Alexandriában több tízezren, Giza városában pedig körülbelül háromezren demonstrálnak.

Mohamed el-Baradei, az ellenzék Nobel-békedíjas vezetője az AP beszámolója szerint megismételte korábbi álláspontját, mniszerint Mubaraknak meg kell hallania a nép hangját, és méltósággal távoznia kell a hatalomból.

A CNN hírtelevízió az egyiptomi állami televízióra hivatkozva azt közölte: a hadsereg biztonságos helyre vitt 18 újságírót. Egyelőre nem tudni, hogy melyik médium alkalmazottairól van szó, a CNN arról sem tudott érdemi információkat szolgáltatni, hogy a hatóságok pontosan hova vitték a sajtómunkásokat.

Csütörtökön a jelenlegi vezetést pártoló csoportok külföldi újságírókra és emberi jogi aktivistákra támadtak, a kairói atrocitásoknak eddig legalább 300 halottja és több ezer sebesültje van. Az elnököt támogató csoportok állítólag valóságos hajtóvadászatot indítottak az újságírók ellen.

A Reuters hírügynökség korábban úgy tájékoztatott, hogy az egyiptomi védelmi miniszter megjelent a helyszínen, és szót váltott a katonákkal, illetve a tüntetőkkel. Mohammed Huszein Tantávi látogatása az első kormányzati vizit volt a január 25-én kirobbant tiltakozáshullám kezdete óta. Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők “A hadsereg és a nép egységben van” jelszavakat skandálták a miniszter megérkezésének láttán.

Korábban a CNN hírtelevízió értesülésére hivatkozva beszámoltunk róla, hogy a Tahrir téren a tüntetők barikádokat építettek a helyszínen, a hadsereg tagjai pedig körülvették a teret. A biztonsági erők a beszámolók szerint egyesekre fegyvert fogtak, és távozásra szólítottak fel őket. A szervezők a pénteki ima utánra időzítik a megmozdulást, ám azt egyelőre nem tudni, hogy képesek lesznek-e ugyanakkora tömeget mozgósítani, mint egy héttel ezelőtt.

Washingtoni források szerint az Obama-adminisztráció már javában egyeztetéseket folytat egyiptomi illetékesekkel Mubarak elnök azonnali távozásáról. Ezzel egyidőben a Reuters szerint Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök kijelentette: reméli, hogy az egyiptomi átmenet a jelenlegi elnök részvételével fog megvalósulni, Hoszni Mubarak ugyanis a nyugat szemében bátor ember, és megbízható igazodási pont.

Mubarak egyelőre ragaszkodik posztjához, ám csütörtökön az ABC hírtelevíziónak úgy fogalmazott: csak az országát fenyegető káosztól való félelem tartja őt vissza attól, hogy végleg lemondjon. Az elnök kedden ígéretet tett arra, hogy nem indul újra az elnöki posztért.

AJÁNLOTT LINKEK:

Egyiptomi események európai szemmel (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik