Nagyvilág

Feloldanák a szükségállapotot Algériában

Algériai kormánypárti képviselők kezdeményezték a 19 éve bevezetett szükségállapot feloldását, mert a biztonsági helyzet látványos javulása miatt már nem tartják indokoltnak fenntartását.

Huszonegy képviselő – köztük az országot fél évszázada kormányzó Nemzeti Felszabadítási Front, valamint kormánykoalíciós partnere, a Társadalmi Mozgalom a Békéért több politikusa – írta alá az indítványt, amelyet a parlamentnek napirendre kell tűznie és meg kell vitatnia.

Először fordul elő, hogy az Abdel-Azíz Buteflika államfőt támogató honatyák a szükségállapot megszüntetését javasolják. Ez azt jelezheti, hogy a hatóságok fontolgatják az ellenzék által a politikai szabadságjogok elnyomására használt törvény eltörlését.

A tunéziai és az egyiptomi események által fellelkesült ellenzéki csoportok a szükségállapot feloldását követelik, és több elemző szerint a kormány engedményeket tehet, hogy elkerülje a zavargásokat.

Szakszervezetek, ellenzéki pártok és civil csoportok tüntetést hívtak össze február 12-re a fővárosba, hogy a szükségállapot eltörlését és több demokráciát követeljenek. A hatóságok nem engedélyezték a demonstrációt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik