Nagyvilág

Egyre több a halott Kairóban

Mubarak támogatói késekkel és botokkal cirkálnak Kairó főterén.

Heves lövöldözés tört ki hajnalban Kairó belvárosában. Az al-Dzsazíra hírtelevízió helyszíni tudósítója az egyiptomi egészségügyi miniszterre hivatkozva azonban legalább 5 halottról, és 836 sebesültről számolt be. Samih Farid elmondása szerint a legtöbb haláleset és sérülés a kődobálás és a fémbotokkal való ütlegelés hatására következett be, jelenleg 86 személy fekszik kórházban.

Szemtanúk elmondása szerint az Október nevet viselő híd irányából jöttek a lövések. A hídon a kormánypárti tüntetők vannak, a lövöldözés hajnali négykor kezdődött. A Reuters hírügynökség szerint Hoszni Mubarak elnök támogatói késekkel és botokkal felszerelkezve mozognak a kairói Tahrír téren. Eközben a Muzulmán Testvériség iszlamista ellenzéki szervezet az elnök azonnali lemondására, és nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel.

A hadsereg nagy erőkkel van jelen, körbefogta a Tahrír teret is, és őrizetbe vett jó pár tüntetőt, akikről úgy tudni, hogy többségük a kormányellenes táborhoz tartozik.

Az egyiptomi egészségügyi miniszter előzőleg 3 halottról és 639 sebesültről számolt be, de a Tahrír tér közelében lévő kórház egyik orvosa azt mondta, csak tegnap 1500-an sérültek meg. Az összecsapások annak ellenére folytatódtak, hogy a hadsereg közleményben kért mindenkit a távozásra. A kormánypárti tüntetők Molotov-koktélokat hajigáltak, a katonák vízágyúkkal oltották a tüzet.

Az elnök hívei előzőleg megvertek vagy megfenyegettek számos külföldi újságírót, aki a Tahrír téri erőszakról tudósított. A sajtó munkatársai közül többet a katonák mentettek ki a térről.

A Bizottság az Újságírók Védelméért nevű, New York-i székhelyű szervezet azzal vádolta az egyiptomi kormányt, hogy ő uszította a tudósítókra a tömeget, így akarja megakadályozni, hogy a világ független forrásokból tájékozódjon a zavargásokról. A Riporterek Határok Nélkül nemzetközi újságíró szervezet azt állította, hogy civil ruhás rendőrök is voltak a támadók között.

Az egyiptomi tüntetések kezdete óta egyre többször lépnek kapcsolatba kairói kollégáikkal az Obama-kormányzat tagjai, hogy békés és rendezett politikai átmenetet sürgessenek az afrikai országban.

William Hague brit külügyminiszter a BBC-ben azt mondta, telefonon beszélt Mubarak fiával, aki úgy véli, ha kiderül, hogy valóban a kormány áll a kairói erőszak mögött, az „katasztrofális következményekkel járna a most kormányon lévők számára és egész Egyiptomnak.” Hague azt is elmondta, hogy Gamal Mubarak nem tartózkodik Londonban, őgy tudni, hogy Egyiptomban van.

Csütörtökön immár tízedik napjába lépett a kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek résztvevői Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását, szabad és tisztességes választások megtartását, valamint gazdasági és politikai reformokat követelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik