Nagyvilág

A tüntetők oldalára áll az egyiptomi hadsereg?

Fogytán az egyiptomi hadsereg türelme, és kész tüzet nyitni az elnök híveire, ha azok tovább lövik a tömeget - értesült a BBC.

Az egyiptomi egészségügyi hatóságok közölték, hogy az elmúlt nap kairói összecsapásaiban nyolcan vesztették életüket, a sebesültek száma pedig 890.

Mint arról korábban beszámoltunk, egy a BBC-nek nyilatkozó nyugalmazott tábornok szerint nem kizárt, hogy a hadsereg a következő napokban, akár már pénteken, a kormányellenes tüntetők oldalára áll. A Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy a karhatalmi erők védőzónát alakítanak ki a kormányellenes és a Mubarak elnököt támogató erők között. A kormánypártiak állítólag a hadsereg sorfalát áttörve folytatták a tiltakozó tömeg kövekkel való dobálását.

A CNN megtudta, hogy kormányellenes erők gyülekeznek Egyiptom második legnagyobb városában, Alexandriában is.

A lengyel köztévé három munkatársát állította elő csütörtökön az egyiptomi rendőrség – közölte a csatorna egyik illetékese, Piotr Krysiak. Az AP hírügynökség tudósítója ezután arról számolt be, hogy a hadsereg elkezdte összeszedni az újságírókat a harcok színhelyén, állítólag azért, hogy megvédje őket az egymással szemben álló tüntetőktől. Külföldi fotósok arról számoltak be, hogy egy sor támadás érte őket csütörtök reggel a Tahrír tér közelében. Egy görög fotóst lábon szúrtak.

Az elnök hívei előzőleg megvertek vagy megfenyegettek számos külföldi újságírót, akik a Tahrír téri erőszakról tudósítottak. A sajtó munkatársai közül többet a katonák mentettek ki a térről.

A hadsereg csütörtök délelőtt cáfolt egy korábban napvilágot látott hírt, amely szerint letartóztatott egy csoportot az elnök lemondását követelők soraiból. Külön felhívásban tartotta szükségesnek figyelmeztetni a lakosságot, hogy mindenki óvakodjon lopott katonai egyenruhát ölteni, mert ez súlyos büntetést von maga után.

A Muzulmán Testvériség iszlamista ellenzéki szervezet az elnök azonnali lemondására, és nemzeti egységkormány megalakítására szólított fel. Mohamed el-Baradeihez hasonlóan a Muzulmán Testvériség is elutasította a kormány azon felhívását, hogy tárgyaljanak Mubarak elnökkel. Safík miniszterelnök ugyanakkor az egyiptomi közszolgálati televíziónak úgy nyilatkozott: tárgyalásokat fog kezdeni az ellenzéki erőkkel, habár nem nevezte meg, hogy pontosan kiket ért ez alatt. Omar Szuleimán egyiptomi alelnök a televízió szerint “párbeszédet” kezdett “a politikai pártokkal és a nemzeti erőkkel”.

Ahmed Safík kormányfő sajtóértesülések szerint bocsánatot kért a tragikus halálos áldozatok miatt, és vizsgálatot ígért az atrocitások kapcsán. A kormányfő ugyanakkor tagadta, hogy a kormánynak köze lett volna az erőszakos cselekmények kirobbantásához.

A Guardian című brit lap egyébként úgy értesült, hogy a hadsereg katonái délelőtt elkergették Hoszni Mubarak híveit arról a hídról, ahonnan korábban a Tahrir téren tartózkodókat lőtték. A Reuters viszont arról számolt be, hogy késekkel és husángokkal felfegyverzett kormánypártiak tartanak a tüntetések kairói központja felé.

Az Európai Unió már korábban felszólította Egyiptomot: állítsa bíróság elé az atrocitás felelőseit. Az ENSZ megkezte 350 alkalmazottjának evakuálását a fővárosban kialakult állapotok miatt.

Korábban hírt adtunk róla, hogy heves lövöldözés tört ki hajnalban Kairó belvárosában. Samih Farid egészségügyi miniszter elmondása szerint a legtöbb haláleset és sérülés a kődobálás és a fémhusángokkal való ütlegelés hatására következett be, és 86 személy fekszik kórházban.


Öt európai ország, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia, Olaszország és Spanyolország vezetője csütörtökön közös közleményben hangsúlyozta, hogy a politikai átmenetnek azonnal meg kell kezdődnie Egyiptomban.

Közben az Egyesült Államok után Franciaország is arra szólította fel állampolgárait, hogy a polgárháborús veszély miatt azonnal hagyják el az észak-afrikai országot. Korábban az Egyesült Államok külügyminisztériuma figyelmeztette az afrikai országban tartózkodó amerikaiakat, hogy “azonnal” hagyják el Egyiptomot. Hozzátették, hogy a washingtoni kormány csütörtök után már nem indít járatokat az amerikai állampolgárok kimentésére.

Csütörtökön immár tízedik napjába lépett a kormányellenes tüntetéssorozat, amelynek résztvevői Hoszni Mubarak egyiptomi elnök lemondását, szabad és tisztességes választások megtartását, valamint gazdasági és politikai reformokat követelnek.

Az egyiptomi gazdaságnak a bezárt boltok és bankok, a szünetelő tőzsde, általában a válság egyelőre felmérhetetlen károkat okoz.

AJÁNLOTT LINKEK:

Már a hadsereg is elhagyja Mubarakot? (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik