Nagyvilág

Mubarak hamarosan bejelenti: nem indul újra

Az al-Arabíja televíziós csatorna szerint Hoszni Mubarak elnök még kedden beszédet mond, és bejelenti, hogy a következő elnökválasztáskor távozik a hatalomból, de addig a helyén marad.

Az al-Arabija értesülése szerint Mubarak a közelgő elnökválasztásig posztján maradna, a hír forrását a tévé nem ismertettte. Az adásban elhangzott az is, hogy Omar Szulejmán alelnök találkozókat kezdett a pártok képviselőivel, és irodája kapcsolatban áll a Tahrír téren tiltakozó csoportokkal is. A következő elnökválasztást szeptemberre tűzték ki Egyiptomban.

Barack Obama amerikai elnök felszólította Hoszni Mubarak egyiptomi államfőt, hogy ne jelöltesse újra magát a következő elnökválasztáson – jelentette a Dow Jones hírügynökség és a CNN.

Időközben a Mubarak utáni korszak különféle lehetőségeiről tájékoztatott nyugati diplomatákat Mohamed el-Baradei egyiptomi politikus, az elenzék vezetője. A megbeszélések telefonon folytak az Egyesült Államok és Nagy-Britannia nagykövetével – közölték nem hivatalos források. Washingtonban megerősítették, hogy Margaret Scobey amerikai nagykövet kapcsolatba lépett az egyiptomi ellenzéki politikussal.

El-Baradei átmeneti szerepet szán a múlt hét végén kinevezett alelnöknek, Omar Szulejmánnak. Ez alatt feloszlatnák a parlament két házát, és felülvizsgálnák az alkotmánynak a törvényhozási és az elnökválasztásra vonatkozó rendelkezéseit. Egy másik forgatókönyv szerint el-Baradei egy háromtagú elnöki tanács felállítását javasolta, két civil és egy katona részvételével, s ők vezényelnék le az átmeneti időszakot Hoszni Mubarak elnök távozása után.

Angela Merkel szerint az egyiptomi zűrzavar nem szolgálhat alibiül Izraelnek arra, hogy ne folytassa a palesztinokkal a béketárgyalásokat – a német kancellár erről egy izraeli biztonságpolitikai konferencián beszélt kedden a kairói események nemzetközi hatásaival összefüggésben.

– Amint csak lehetséges, el kell érnünk a “két állam” megoldáshoz – mondta a kancellár, hozzáfűzve: elképzelhető, hogy a megállapodást szakaszosan érik el, és nem a nemzetközi közösség által eddig szorgalmazott átfogó megállapodás keretében.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik