Nagyvilág

Chavezt is elérheti az észak-afrikai válság

Tovaterjedhet a tunéziai és egyiptomi forrongás, tüntetések kezdődhetnek Indiában, Pakisztánban, Kínában és akár Latin-Amerikában is - mondta Nouriel Roubini közgazdász.

A New York-i Egyetem pontos előrejelzéseiről világszerte ismert gazdaságtan-professzora – aki már 2006-ban megjövendölte az amerikai jelzálogpiacról kiinduló pénzügyi válságot is – a CNBC amerikai tévécsatornának úgy fogalmazott, hogy mindez “próbára teheti az olyan rendszereket, mint Hugo Chávez venezuelai rezsimje”

Roubini szerint növekedik a kockázata annak, hogy Tunézia és Egyiptom után a világ más részein is lázongás kezdődik, ami negatív hatással lehet a gazdasági növekedésre, és hozzájárulhat az infláció emelkedéséhez.

A politikai típusú fertőzés már meg is mutatkozott, hiszen a válság Tunéziáról átterjedt Egyiptomra, “és nő a geopolitikai kockázat” – mondta Roubini. Ugyanakkor egyelőre nem fenyeget újabb világgazdasági recesszió veszélye – tette hozzá.

“A korábbi recessziók ugyan geopolitikai kockázatok hatására megindult olajárrobbanással kapcsolódtak össze, most azonban még nem tartunk ott, de az olaj drágulása és a kockázatkerülő magatartás terjedése negatív hatással van a piacokra” – mondta Nouriel Roubini a CNBC-nek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik