Nagyvilág

Küszöbön áll Mubarak távozása

Hoszni Mubarak egyiptomi elnök mindenképpen távozni fog posztjáról - mondta a Hír24-nek Gazdik Gyula, a Stratégiai Védelmi Kutatóintézet tudományos főmunkatársa.

Gazdik Gyula az egyiptomi események várható alakulását tekintve azt állítja, hogy nagyon nehéz előzetes forgatókönyveket gyártani. Az Egyesült Államok egyelőre úgy véli, hogy a hadseregre támaszkodva megteremthetők a konszolidáció, az esetleges előrehozott választások feltételei. Washington továbbra is az ellenzéki vezető, Mohammed el-Baradeit igyekszik helyzetbe hozni, a két domináns hatalmi tényező, a hadsereg és a Muzulmán Testvériség között lévő szekuláris politikai erőket is megpróbálja erősíteni.

A közel-keleti térség szakértője úgy véli, hogy az USA Mubarak távozásával, és egy hadsereg segítségével konszolidált átmeneti időszakkal számolt, mivel ennek elmaradása olajat önhet a tűzre. Gazdik Gyula hozzátette: Mubarak azzal, hogy Omar Szulejmant nevezte ki az alelnöki posztra, saját fiát automatikusan kivonta az utódlás kérdésből, pedig Gamal Mubarak neve korábban többször is felmerült a hatalomátadással kapcsolatban. A szakértő szerint több ok is meghúzódhat Mubarak késleltetett távozása mögött, például a hadsereg pillanatnyi bizonytalansága, vagy az elnök személyes törekvése, mellyel el akarja kerülni az amerikai akarat teljesítésének látszatát.

Gazdik Gyula azon véleményének adott hangot, miszerint Hoszni Mubarak mindenképpen távozni fog a hatalomból. Amennyiben ez nem következik be, lehet, hogy a hadsereg fog tenni az elnök eltávolításáról. Mubarak közelgő távozásának jeleként értékelte többek között, hogy az elnök két fia és felesége már Londonban tartózkodik.

Arra kérdésre, hogy milyen átrendeződás várható az elnök lemondása után, a szakértő úgy véli: egyelőre kérdéses, hogy mikor jön el Mohammed el-Baradei ideje, aki semmiképpen hagyhatja majd figyelmen kívül a Muzulmán Testvériség szerepét. Gazdik arra is rámutatott, hogy az iszlamista mozgalom felértékelődése minden bizonnyal hatással lenne az eddig szorosnak bizonyult egyiptomi-izraeli kapcsolatokra is.

Gazdik Gyula szerint a hatalom teljes összeomlására és egyfajta totális anarchia kialakulására kevés ugyan az esély, de korántsem elképzelhetetlen. Ez beláthatatlan gazdasági, katonai következményekkel járna Egyiptomra nézve, amely Izrael után az Egyesült Államok külföldi katonai segélyprogramjából a legnagyobb összeggel részesül. A Stratégiai Védelmi Kutatóintézet főmunkatársa ugyanakkor egy békésebb átmeneti forgatókönyv megvalósulásában bízik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik