Belföld

Csaknem ezer magyar turista van Egyiptomban

Ellentmondó állítások arról, mennyire biztonságos a tengerparti nyaralás.

Éjszaka több mint hatvanan indultak el Egyiptomba a luxori járattal – annak ellenére, hogy a magyar Külügyminisztérium sem oda, sem Kairóba, Alexandriába és Szuezbe nem ajánlja a kiutazást. A hírTV szerint az utasváróban felháborodtak az utasok, amikor megtudták, hogy a hajóutat szervező utazási iroda illetékese csak a jegyeket osztja ki. A hölgy semmilyen kérdésükre nem válaszolt.

Az utasok azt szerették volna tudni, hogy ha nem utaznak el, kártérítik-e őket, vagy sem. A gép indulása előtt az egyik fiatalember telefonon beszélt a Külügyminisztérium ügyeletesével, aki azt mondta: nem kötelezhetnek senkit a maradásra, de óva intenek mindenkit attól, hogy a térségbe repüljön.

A hírTV-nek egy utas azt mondta, nem lehet tudni, pontosan milyen viszonyok uralkodnak, most van kint egy 18 fős csoport. Egy hajón ragadtak, mert egyszerűen “meglépett az idegenvezetőjük. Fogta magát és otthagyta őket”. A konzul épp az ő ügyükben járt el, de azt mondta, hogy Kairótól több száz kilométerre még a mentés is szinte lehetetlen.

A hazai utazási irodák összesítése szerint ezer magyar nyaralhat Egyiptomban a Vörös-tenger partján, több száz kilométerre a fővárostól. A kint élők vagy az ott dolgozók számát több százra teszik. Az elmúlt két napban sem mondták le tömegesen egyiptomi útjaikat a magyarok – írta előzőleg a Napi Gazdaság.

A gazdasági napilap szerint a Karthago Tours szombaton és vasárnap is indított charterjáratot az üdülővárosokba. A gazdasági napilapnak Molnár Judit, a Magyar Utazásszervezők és Utazásközvetítők Szövetségének szóvivője azt mondta, tengerparti utakról van szó, ezek a nyaralóhelyek ugyanis biztonságosak.

A Külügyminisztérium ma egyeztet azokkal az utazási irodákkal, amelyek még hétvégén is indítottak csoportokat Egyiptom vörös-tengeri nyaralóhelyeire – mondta a hvg.hu-nak a korábban a Napi Gazdaságnak nyilatkozó szóvivő. A megbeszélések eredményétől függően a Best Reisen is leállíthatja hurghadai és sharm el-sheiki útjait – mondta Zám Tibor, a Best Reisen ügyvezetője.

Szerinte Hurghadában és Sharm el-Sheikben nyugalom van, a Kairóban és más nagyvárosokban zajló zavargásokra annyi utal, hogy a hadsereg vette át a közbiztonság ellenőrzését. Bár eddig semmi sem utalt arra, hogy a Best Reisen hozzávetőleg 150 utasa ne lenne biztonságban, az ügyvezető szerint ha szükség van rá, chartergéppel haza tudják szállítani a turistákat.

AJÁNLOTT LINK:

Meglépett az idegenvezető, a mentés szinte lehetetlen (hírTV)
Behívatta az utazási irodákat a külügy (hvg.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik