Nagyvilág

Egyre súlyosabb a helyzet: repülőket küldenek az evakuációs pontokra

Az USA, Törökország és Japán már menekíti állampolgárait Egyiptomból.

Külföldiek ezrei várakoztak vasárnap Kairó nemzetközi repülőterén, hogy minél gyorsabban elutazhassanak az országból a tüntetések, káosz és fosztogatások elől. A reptéri hatóságok képviselője közölte az egyiptomi tévében, hogy igyekeznek fenntartani a légi kikötő normális működését. Késedelmeket egyébként nem csak a nagy zsúfoltság okozott, hanem a szombat délutántól vasárnap reggelig tartó kijárási tilalom is.

Törökország három repülőgépet küld Egyiptomba állampolgárai kimenekítésére, az evakuálás szükség esetén több napra is elhúzódhat. Az ankarai kormányfői hivatal és a külügyminisztérium válságstábja kérésére a Turkish Airlines a tervek szerint két bérelt gépet küld Alexandriába és egyet Kairóba a menetrendszerű járatokon kívül. Japán arra kérte vasárnap Egyiptomot, hogy segítsen mintegy ötszáz japán turista hazatérésében, akik a tüntetések és az EgyptAir járatainak törlése miatt a kairói repülőtéren rekedtek.

A kairói amerikai nagykövetség közölte, hogy a washingtoni külügyminisztérium gépeket szerez a távozni kívánó amerikaiak biztonságos európai helyekre szállítására. “A járatok hétfőn, január 31-én indulnak az evakuációs pontokra” – olvasható a közleményben, amely szerint a kimenekítés az önkéntesség elvén alapul. A nagykövetség vasárnap reggel azt javasolta az észak-afrikai arab országban tartózkodó amerikaiaknak, hogy vegyék fontolóra a mielőbbi távozást Egyiptomból.

Szemtanúk szerint Kairó egyik kertvárosi negyedében vasárnap délelőtt két nagy autóbusz várakozik az ENI olasz olajvállalat irodái előtt, hogy kimenekítse a családtagokat. A cég egyelőre nem fűzött megjegyzést a hírhez, egyik külföldi alkalmazottja viszont közölte, hogy felesége és három gyermeke megy, ő marad. “Nappal nincs semmi, de éjszaka nem tudjuk, mi fog történni” – mondta. Az autóbuszok mellett egy terepjáró állt biztonsági emberekkel, és több külföldi család várakozott, hogy felszállhasson a buszokra.

A Vörös-tenger melléki fürdőhelyeket továbbra is csak elhanyagolható mértékben érinti a felfordulás.

Figyelmeztetést adott ki az Egyiptomban tartózkodó vagy oda igyekvő állampolgárainak egyebek között az amerikai, a svájci, a török, a holland, a cseh, a kínai, a francia, a német, a belga, a svéd, a finn, az orosz és a lengyel, valamint a magyar kormány is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik