Nagyvilág

Egyiptom: megvan az új miniszterelnök

Ahmed Safík kapott megbízatást, hogy alakítsa meg az új egyiptomi kormányt - jelentette szombaton késő délután az állami televízió.

Szombaton lemondott az egyiptomi kormány – jelentette a kairói állami tv. Ahmed Nazíf kabinetje többnapos kormányellenes tüntetés után távozott, illetve azután, hogy Hoszni Mubarak elnök televízió által sugárzott beszédében jelezte, hogy elhatározta: meneszti a kormányt. Alelnök lett Egyiptomban Omar Szulejmán, a hírszerzés főnöke, és ebben a minőségében letette szombaton a hivatali esküt – jelentette a kairói média. Azóta, hogy 1981-ben Hoszni Mubarak elnök lett, most első alkalommal létesítettek ilyen posztot az országban.

“Békés hatalomátadásra” szólított fel szombaton a Muzulmán Testvériség betiltott, de megtűrt egyiptomi vallási ellenzéki mozgalom. A legrettegettebb ellenzéki alakulat közleménye a Mubarak-rendszer elleni tüntetések ötödik napján látott napvilágot.

A tüntetések résztvevői figyelmen kívül hagyták a meghosszabbított, elvben már délután 4 órakor kezdődő kijárási tilalmat. Több ezren kísérelték meg lerohanni a belügyminisztérium belvárosban lévő székházát, majd látni lehetett, amint egy élettelen testet visznek magasba emelve a tömeget alkotó emberek. Többen megsebesültek. Mint az AP hírügynökség jelentette, egyelőre nem lehet tudni, vajon éles lőszerrel, vagy gumibevonatúval lőttek a rohamrendőrök.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik