Nagyvilág

Kritizálták és védték a médiatörvényt az Európa Tanácsban

A demokrácia helyzete Magyarországon címmel tartott vitát az Európa Tanács, melyet az európai néppártiak sem elleneztek.

A strasbourgi testület szokásaitól eltérő módon a magyar ügy különleges eljárás formájában került a parlamenti közgyűlés napirendjére egy hétfőn született döntés eredményeként.

A témát egy svájci szocialista képviselő, Andreas Gross javaslatára tűzték napirendre, és a vita lefolytatását az európai néppártiak sem ellenezték. A vitát a tanács politikai bizottságának elnöke, a svéd szocialista Björn Von Sidow vezette fel, és többször is úgy fogalmazott, hogy a demokráciákban döntő fontosságú fékek és ellensúlyok meggyengültek Magyarországon.

Mint mondta: számtalan törvényt változtatott meg a kormány, közben pedig egyre több bírálat érte. Szóba hozta példaként az Alkotmánybíróság jogkörének szűkítését valamint médiatörvény kapcsán a szólásszabadság korlátozását. A svéd politikus szerint az Európa Tanácsnak lehetősége és kötelessége is vizsgálni (monitorozni) Magyarországot.

A második hozzászóló Andreas Gross volt. A svájci politikus többször úgy fogalmazott, hogy Magyarországon totalitárius tendenciák figyelhetők meg, és a kormányzó erők rosszul használják a kétharmados hatalmukat. A brit Lord Tim Boswell azt mondta, hogy Magyarország kötelessége világos választ adni az aggodalmakra. A moldovai Grigore Petrenco úgy fogalmazott, hogy ami Magyarországon történik, az nem egyedülálló Európában.

Krisztosz Purguridesz kijelentette, hogy nincs veszélyben Magyarországon a szólásszabadság, amit minden demokrácia ésszerű korlátok között tart, és a magyar médiatörvény is ezt teszi.

A litván Egidijusz Varejkisz hangsúlyozta: rosszul döntene az Európa Tanács, ha ítélkezne a magyar demokrácia felett.

A fideszes Braun Márton szólt az Európai Bizottság és a magyar kormány közötti levélváltásról a médiatörvény ügyében. A politikus szerint csupán technikai kérdésekről van szó a kifogásolt részeknél. Vajkay Imre, a KDNP politikusa főleg az előző, szociálliberális kormányt bírálta. Mint mondta: a jelenlegi kormány az elmúlt fél évben mindent elkövetett, hogy Magyarország Európa része legyen. A Jobbik képviselője, Gaudi-Nagy Tamás azt kérdezte:”Mit csinált az Európa Tanács a szociálliberális kormány nyolc éve alatt, amikor sorozatos megsértették a szabadságjogokat”.

A fideszes Gruber Attila felhívta a figyelmet a Magyarországot sújtó gazdasági válságra, és azt mondta: akik kifogásolják az alkotmánymódosítást, ne feledjék, hogy az eddig Sztálin műve volt.

A másfél órás vita végén szólalt meg az erdélyi magyar politikus, Frunda György, aki azt mondta: Magyarországon stabil, jól működő demokrácia van, és aki bírálja a jelenlegi kormányt, az legyen tisztában az előző, baloldali kormány “súlyos hibáival is”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik