Nagyvilág

A világ negyede muszlim lesz 2030-ra

A világon élő muzulmán populáció száma kétszer olyan gyorsan nő, mint a nem muzulmán lakosságé, derül ki egy csütörtökön nyilvánosságra került tanulmányból.

A dokumentum szerint 2030-ra a Földön élő 8,3 milliárd ember 26,4 százaléka lesz muzulmán. Jelenleg 6,9 milliárd ember közül 23.4 százalék tartozik ehhez a valláshoz. A kutatók a szaporodási, halálozási és vándorlási adatokat is figyelembe véve közölték eredményeiket. Eszerint, a világon élő iszlám hívők közössége 1.5 százalékkal nő, míg a többiek csak 0.7 százalékkal.

2030-ra a muzulmánok 60 százaléka Ázsiában illetve a Csendes-óceáni térségben él majd, és már nem Indonézia, hanem Pakisztán lesz a legnépesebb muzulmán közösséggel rendelkező ország a világon.

Az előrejelzések szerint Európában csaknem egyharmaddal nő majd az Iszlám hit követőinek száma. Az “öreg kontinensen” jelenleg 44,1 millió ember, vagyis a lakosság hat százaléka muzulmán. Húsz év múlva ez az arány nyolc százalékos lesz, vagyis körülbelül 58,2 milló muzulmán él majd Európában. Belgiumban és Franciaországban arányuk meghaladja majd a tíz százalékot is, de Svédországban is majdnem eléri azt. Ausztriában pedig az összlakossághoz viszonyítva több muzulmán él majd, mint Nagy-Britanniában. A kontinens legnagyobb muzulmán közössége továbbra is Oroszországban lesz, 18,6 millió ember (14,4 százalék).

Bár az Egyesült Államokban is több Iszlám hívőt becsülnek, számuk kevesebb min egy százalékkal növekszik majd. Igaz, ez is csaknem 4 millió főt jelent.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik