Nagyvilág

Obama munkahelyteremtést és adócsökkentést sürget

A munkahelyteremtés érdekében kétpárti összefogás mellett érvelt az unió helyzetéről elmondott éves beszédében Barack Obama amerikai elnök.

Obama beszédében kiemelt fontosságot tulajdonított az oktatás, az innováció és az amerikai infrastruktúra fejlesztésének. Az elnök az államháztartási hiány csökkentését és a szövetségi kormányzat áramvonalasítását ígérte.

Az elnök megígérte, hogy néhány héten belül az űrverseny korának szintjét idéző kutatás-fejlesztési költségvetést nyújt be a kongresszusnak, amelyben kiemelt helyet kapnak majd az orvosbiológiai, az információtechnológiai és a tisztaenergia-kutatások. Obama célul tűzte ki, hogy az Egyesült Államok villamosenergia-fogyasztását 2035-re 80 százalékban tisztaenergia-forrásokból fedezzék. Ezek között az elnök a szél- és napenergiát, a nukleáris, a tisztaszén- és a földgáz-energiát nevezte meg.

Az elnök szerint a felsőfokú végzettség megszerzésének minden amerikai számára elérhetőnek kell lennie, ezért, a főiskolai oktatás eddigi támogatását kiegészítendő javasolni fogja a kongresszusnak, hogy véglegesítse a négy évre szóló, 10 ezer dolláros tandíj-adójóváírást.

Az elnök kérte a törvényhozást, hogy egyszerűsítse az adórendszert és csökkentse a cégekre nehezedő adóterheket, hogy a megtakarításokat gyarapítsák. Obama szerint a cél az, hogy az amerikai export 2014-ig megduplázódjon, ami munkahelyeket teremt Amerikában.

Mintegy eleget téve a megerősödött republikánusok követelésének, az elnök egyúttal a szövetségi kiadások öt évre történő befagyasztását javasolta, aminek révén az elkövetkező évtizedben 400 millió dolláros megtakarítást remél.

Obama rámutatott, hogy 100 ezer amerikai katona emelt fővel távozhatott Irakból, s hogy idén befejeződik az amerikai csapatkivonás. Megismételte, hogy júliusban Afganisztánban kezdődik meg a katonai jelenlét csökkentése.

“Európai szövetségeseinkkel új lendületet adtunk a NATO tevékenységének, és erősítettük az együttműködést a terrorlehárítástól a rakétavédelemig” – mondta Barack Obama.

Külön reagáltak Obama beszédére a republikánusok és a Tea Party tagjai. A republikánusok nevében Paul Ryan, a képviselőház költségvetési bizottságának elnöke televíziós válaszbeszédében kijelentette: “Olyan pillanatban vagyunk, amikor ha ellenőrzés és kihívás nélkül marad a kormány kiadásainak a növekedése, akkor Amerika legjobb századának a múlt század fog számítani. Egy olyan jövő elé nézünk, amelyben a szociális háló függőággyá alakul át, amely megelégedettségbe és függőségbe ringatja az ép testű embereket” – mondta.

A Tea Party nevében megszólaló Michelle Bachmann úgy vélekedett, hogy a 700 milliárd dolláros mentőcsomag, az 1000 milliárd dolláros ösztönző csomag, valamint a masszív költségvetési törvény elfogadása után, amelybe a honatyák 9000 favorizált projektjüket protezsálták be, az emberek azért “könyörögtek”, hogy legyen már vége a költekezésnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik