Nagyvilág

Az olaszok többségének elege van Berlusconiból

A Corriere della Serra felmérése szerint az olaszok 49 százaléka azt akarja, hogy mondjon le Silvio Berlusconi kormányfő, 45 százalék viszont nem ért egyet ezzel.

Silvio Berlusconi szombaton azt közölte telefonos üzenetében pártja, a Szabadság Népe nagygyűlésen megjelent tagjaival, hogy nem hajlandó távozni. Berlusconi ügyvédei pénteken közölték, hogy a kormányfő nem jelenik meg a szex botrányban vizsgálódó milánói ügyészek előtt. A hatóság arról akarta kérdezni a kormányfőt, hogy milyen kapcsolatban állt prostituáltakkal, köztük egy marokkói hastáncosnővel, aki 17 éves korában részt vett Berlusconi egyik partiján.

Az ügyészek szerint az olasz miniszterelnök fizetett az ifjú hölgy szexuális szolgáltatásaiért. Az olasz törvények tiltják a fiatalkorú prostituálttal folytatott viszonyt. Mind a 74 éves Berlusconi, mind a Ruby néven emlegetett Karima Marug tagadja a szexuális kapcsolatot. A most 18 éves nő szerint 7000 eurót (1,9 millió forintot) ajándékba kapott a férfitól.

A 600 ember megkérdezése alapján felmérést készítő Corriere della Serra szerint Berlusconi újabb szex ügye egyelőre csekély hatást gyakorolt a különböző pártállású szavazókra. A lap szerint ezt jelzi az is, hogy a kormányfő pártjának támogatottsága változatlanul 30 százalékos.

Az újság szerint az egyedüli érzékelhető hatás az idegenkedés erősödése általában a politikusoktól, illetve a politikától. Az ellenzéki Demokrata Párt (PD) már bejelentette, hogy aláírásgyűjtő akcióba kezd Berlusconi lemondatása érdekében, és reményei szerint tízmillió aláírás fog összegyűlni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik