Nagyvilág

Palesztinok feküdtek a francia külügyminiszter konvoja elé

Az Európai Unió szemében az 1967-es határok alkotják az izraeli-palesztin béketárgyalások alapját - jelentette ki a közel-keleti látogatáson tartózkodó Michele Alliot-Marie.

“Az Európai Unió 2009 decemberében ismételten és teljesen egyértelműen kinyilvánította azt az álláspontját, hogy csak abban az esetben ismeri el az 1967-es határok bármilyen megváltoztatását, ha azt mindkét tárgyaló fél elfogadja, beleértve ebbe (Kelet-)Jeruzsálem (státusát)” – válaszolta Michele Alliot-Marie a miniszter című palesztin lapnak arra a kérdésére, hogy az EU miért nem ismeri el a palesztin államot a hatnapos háború előtti határok között, noha ezt megtette több latin-amerikai ország.

Dühödt palesztin tüntetők próbálták megakadályozni a Gázai övezetbe tartó francia külügyminiszter konvoját – adta hírül az Associated Press hírügynökség.Több tucat demonstráló vette körül a Michele Alliot-Marie-t szállító járművet az Erez kereszteződésnél: az autók elé fekvő és azokra ráugráló személyek izraeli börtönökben fogva tartott palesztin rabok rokonai közül kerültek ki.

A tüntetés okát a francia külügyminiszter napokban tett kijelentése generálta, mellyel a Hamasz által 2006 óta fogva tartott Gilad Shali kiszabadítását szorgalmazta. Mindezt a Hamasz szóvivője az Izraellel szembeni teljes elfogultságként értelmezte. A szervezet rendfenntartói azonnal eltávolították a konvojt blokkoló tüntetőket, szabad utat engedve Michele Alliot-Marie-nak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik