Nagyvilág

Tunézia – Szórványos lövöldözés, intenzív hatósági járőrözés éjjel

A tunéziai főváros és környéke fölött katonai helikopterek köröztek a vasárnapra virradó éjjel, mert a hatóságok értesülései szerint nagy sebességgel közlekedő autókból lakóházakra lőttek.

Tuniszban és külvárosi negyedeiben a lakosok viszonylagos nyugalomra ébredtek. A központi Burgiba sugárút blokádját reggelre valamelyest enyhítették a hatóságok, eltávolították az úttorlaszokat. A rendőrség is kisebb létszámban volt jelen, mint szombaton.

A főváros főútjai néptelenek voltak reggel, és a kereskedelmi, valamint a vendéglátó egységeknek csak egy töredéke nyitott ki. Minden stratégiailag jelentős ponton katonák vannak, így a tuniszi-karthágói nemzetközi repülőtéren, a jegybank és a Zin el-Abidin ben Ali elmenekült államfő vezette párt, a Demokratikus Alkotmányos Gyűlés székháza előtt is. Járőrözéssel a polgárőri feladatokat ellátó tunéziai csoportok tagjai is részt vesznek a rendfenntartásban.

A nemzetközi repülőtér kijáratai az éjszaka még zárva voltak, az oda külföldről érkező tunéziai turisták és külföldi újságírók nem hagyhatták el a létesítményt. A kapukat reggel 7 órakor nyitották meg a hatóságok, hogy a légi utasok bejuthassanak a városba. Taxik azonban csak nagyon kis számban álltak a rendelkezésükre, mert a taxisofőrök a belvárosba nem voltak hajlandók szállítani az embereket.

Belehalt sérüléseibe Ben Ali elnök feleségének egyik unokaöccse. Imed Trabelszit, egy külföldön kétes hírű nemzetközi üzletembert, néhány nappal ezelőtt megkéselték. Az eset után beszállították a tuniszi katonai kórházba, de pénteken belehalt sérülésébe – közölte szombat este egy meg nem nevezett kórházi forrás.

Megerősítetten Trabelszi a tunéziai zavargások első olyan halálos áldozata, aki az elnök közvetlen környezetébe tartozott. Állítólag ő volt az elnöki pár számára a legkedvesebb unokaöcs a sok közül.

Tuniszban keringő információk szerint Trabelszit egy volt munkatársa szúrta le valamilyen nézeteltérésük miatt. Trabelszit tavaly májusban megválasztották egy Tunisztól északra fekvő település, La Gulett polgármesterévé. Franciaországban körözték azzal a gyanúval, hogy részt vett a Banque Lazard egyik vezetője, Bruno Roger jachtjának ellopásban. A francia igazságszolgáltatás 2007-ben nemzetközi elfogató parancsot adott ki ellene, de hazája nem volt hajlandó kiadni őt.

Halálhírét keltették, de a család által kiadott pontosítás szerint fejsérüléssel kritikus állapotban fekszik a tuniszi idegsebészeti klinikán az Európai Sajtófotó-ügynökség (EPA) francia állampolgárságú, 32 éves fotóriportere, Lucas Mebrouk Dolega. Egy rendőr könnygázgránáttal közvetlen közelről találta el pénteken – közölték hozzátartozói, egy forrás a tuniszi francia konzulátusról, valamint az EPA párizsi irodájának egyik vezetője. Ő az első külföldi újságíró, aki a tunéziai zavargások áldozatává vált.

Bíróság elé állítják Tunéziában Ben Ali elnök biztonsági szolgálatának vezetőjét, Ali Szeriatit fegyveres erőszak szítása és a nemzetbiztonság veszélyeztetése vádjával – jelentette vasárnap az állami televízió. Szeriatit pénteken űzték el hivatalából, ugyanazon a napon, amikor az elnök elmenekült az országból.

Tunéziában rekedt egy 34 fős lengyel turistacsoport, mert a hazaszállításukra az észak-afrikai országba küldött, bérelt repülőgép nem kapott leszállási engedélyt a monasztiri repülőtéren – közölte vasárnap egy lengyel utazási iroda a TVN24 tévéadóval. Az illetők valószínűleg hétfőn tudják elhagyni az országot – tette hozzá.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik