Nagyvilág

Az iszlám világ “szolidáris Tunézia népével”

Szolidaritását fejezte ki a tunéziai néppel vasárnap az Iszlám Konferencia Szervezete (OIC), arra szólítva fel, hogy őrizze meg az ország biztonságát és stabilitását.

A szervezet főtitkárságának szaúd-arábiai székhelyén, Dzsiddában kiadott közleménye szerint a tunéziai helyzet alakulása “belügy”, de az OCI “szolidáris a tunéziai néppel”.

A 23 évig hatalmon lévő Zin el-Abidin Ben Ali tunéziai elnök pénteken Szaúd-Arábiába menekült a rezsimje elleni példátlan, egy hónapja tartó tüntetések elől. Ő egy arab ország első olyan vezetője, aki az utca nyomására mondott le a hatalomról.

A kuvaiti kormány “tiszteletben tartja a testvéri tunéziai nép döntését” – olvasható Mohammed asz-Szabah külügyminiszter közleményében. A miniszter kifejezte reményét, hogy “a tunéziai nép túljut a jelenlegi kényes helyzeten (…) nemzeti egyetértést teremt, hogy érvényre juttassa a nemzeti érdekeket, és elkerülje a zűrzavart”. Mint mondta, a tunéziai nép lázadása a zsarnokság ellen “tanulságul szolgál a térség minden népe számára”.

A jemeni fővárosban, Szanaában a helyi egyetem mintegy ezer hallgatója tüntetett vasárnap, arra buzdítva az arab országuk népeit, hogy Tunézia mintájára keljenek föl vezetőik ellen. “Szabadság Tunisza, Szanaa ezerszer üdvözöl!” – skandálták a diákok, forradalomra szólítva fel “a hazug és beijedt vezetők ellen”. “Menjetek, mielőtt megbuktok” – írták egyik transzparensükre, de saját elnökük, Ali Abdalláh Száleh ellen név szerint nem emeltek szót.

Iránt “nyugtalanítja” a helyzet Tunéziában, amellyel az iszlám köztársaságnak “igen jó kapcsolatai” vannak – mondta Ramin Mehmanparaszt külügyi szóvivő. Szerinte a Tunéziát egy hónapon át megrázó tüntetéseket annak lehet tulajdonítani, hogy Ben Alinak nem sikerült “kielégítenie a tunéziaiak igényeit”. Megfigyelők emlékeztetnek arra, hogy Iránon 2009-ben nagy tiltakozási hullás söpört végig Mahmúd Ahmadinezsád elnök vitatott újraválasztását követően.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik