Nagyvilág

Börtöntűz és fosztogatások Tunéziában

Egy börtönben kitört tűz miatt a legkevesebb 42 rab halt meg Tunéziában - jelentette be egy kórházi orvos, az ország keleti részén található Monastir városban.

A lángok azután terjedtek szét a fegyintézetében, hogy pánik tört ki egy 90 fős cellában, ahol az egyik rab szökési kísérlete részeként meggyújtotta a matracát.

Szombaton, Tunézia fővárosában, Tuniszban fosztogatások kezdődtek – azt követően, hogy az országos tüntetéshullám hatására Szaúd-Arábiába menekült az ország elnöke. A tuniszi Alkotmányügyi Tanács a volt parlamenti házelnököt nevezte ki ideiglenes köztársasági elnöknek.

Tunézia fővárosának központját körbezárták a rendőrök, katonák és civil ügynökök. Céljuk, hogy elejét vegyék a további tüntetéseknek, és zavargásoknak, valamint megakadályozzák a fosztogatásokat, amelyek az éjszaka, az elnök menekülését követően kezdődtek Tuniszban, és annak külvárosaiban. A rablók és zavargók több üzletbe, luxusotthonba törtek be, az utcákon pedig autókat gyújtottak.

Az országos tüntetéshullám után Tunézia államfőjét, Zine El Abidine Ben Alit – a tuniszi Alkotmányügyi Tanács szombati bejelentése szerint – hivatalosan is megfosztották hatalmától. A testület tájékoztatása szerint az alkotmány értelmében kinevezték Foued Mebazaa parlamenti házelnököt ideiglenes köztársasági elnöknek. Az Alkotmányügyi Tanács egyúttal úgy döntött, hogy 60 napon belül választásokat kell tartani az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik