Nagyvilág

Mellakauls: a médiatörvény kiállhatja a próbát

Ha a magyar médiatörvény rendelkezései összhangban állnak az uniós joggal, akkor nem kell rajta szükségszerűen változtatni - mondta Andris Mellakauls szerdán.

Andris Mellakauls, az Európa Tanács média és új hírközlési szolgáltatások operatív bizottságának lett elnöke a magyar törvény Európai Bizottság általi vizsgálatával kapcsolatban azt mondta: a tény, hogy a bizottság “bekérte” a törvényt, még nem jelenti, hogy mindenképpen változtatni kell majd rajta. Ha egyes kitételei azonban ütköznek a közösségi joggal, szükséges lesz megváltoztatásuk.

A törvényt övező nemzetközi visszhangról úgy vélekedett: a szólásszabadság folyamatosan és mindenhol veszélynek van kitéve Európában, mivel a kormányok természetes módon hajlanak arra, hogy szabályozzák az információt. Ám a szakember nem emlékszik olyan méretű sajtóvisszhangra, amely most a magyar médiatörvény körül tapasztalható, de kiemelte, hogy a törvényt azelőtt kezdték kritizálni külföldön, hogy annak hivatalos fordítását bárki megismerhette volna. Ez szerinte “nem fair” eljárás a kritizálók részéről. “Hogy kommentálhatja valaki a törvényt úgy, hogy nem is olvasta?” – kérdezte Mellakauls.

Hangsúlyozta: az operatív bizottság feladata többek között olyan elvek megfogalmazása, amelyek irányadóak a véleményszabadság általános elvére vonatkozóan. A testület jelenleg a média mint fogalom új definíciójának kidolgozását végzi, mivel a hagyományos, az elektronikus és az online médiumok határa egyre inkább összeolvad – magyarázta.

A médiaszakember úgy folytatta: a nyomtatott sajtó szabályozása hagyományosan elválik az elektronikus és online területek szabályozásától, ebből a szempontból Magyarország újonnan életbe lépett jogszabálya “egyedülálló és ambiciózus”.

“Nem látok Európában olyan trendet, amely afelé tartana, hogy az online médiumokat azonos szabályozás alá akarnák vonni a hagyományos médiumokkal” – jelentette ki. Azonban ettől függetlenül – ha a jogszabály rendelkezései összhangban állnak az uniós irányelvekkel – a magyar törvény kiállhatja a próbát – emelte ki.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik