Nagyvilág

Görögország: a Nyugat-Balkánnak csatlakoznia kell az EU-hoz

2014-re mindegyik nyugat-balkáni ország számára világossá kell hogy váljon, mikor csatlakozhat az Európai Unióhoz - hangsúlyozta a görög külügyminiszter.

Dimitrisz Drucasz a bolgár és szerb kollégáival folytatott megbeszélést követően újságíróknak elmondta: Görögország 2014-ben veszi majd át az EU soros elnökségét, s ennek az évnek szimbolikus jelentése is van, hiszen ekkor lesz az első világháború kitörésének 100. évfordulója. A görög külügyi tárca vezetője Nikolaj Mladenov bolgár külügyminiszterrel együtt egy pontos menetrend kidolgozását tartja szükségesnek Macedónia, Montenegró, Koszovó, Bosznia-Hercegovina, Albánia és Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatban. Drucasz aláhúzta, hogy a görög soros elnökség ideje alatt Athén szeretne egy csúcstalálkozót tartani annak érdekében, hogy döntés szülessen a nyugat-balkáni államok EU-ba való belépésének konkrét időpontjáról.

A görög diplomácia vezetője Vuk Jeremic szerb külügyminiszterhez intézett szavaival azt hangoztatta, hogy Szerbia 2018-ban az EU tagja lehet. Ezzel kapcsolatban a bolgár külügyminiszter is támogatásáról biztosította Belgrádot, valamint kiemelte az európai uniós kritériumok teljesítésének fontosságát.

Vuk Jeremic elmondta: reméli, hogy 2011-ben megkezdheti a tárgyalásokat Brüsszellel, pont abban az évben, amikor Zágráb az eredeti tervek szerint pontot tehet a csatlakozási előkészületek végére. A horvátok azt remélik, hogy 2012-ben az európai szervezet tagjai lehetnek.

Macedónia kapcsán, amellyel Athén még mindig nem jutott kompromisszumra egy hasonló nevű északi görög tartomány miatt, Drucasz megjegyezte: Görögország szeretné, ha “Szkopje rövid időn belül az európai családhoz csatlakozna”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik