Nagyvilág

Ashton sikeres elnökséget kívánt Magyarországnak

Catherine Ashton sikeres EU-elnökséget kívánt Magyarországnak, miután pénteken a Parlamentben megbeszélést folytatott Martonyi János külügyminiszterrel.

Az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőj elmondta, hogy a magyar külügyminiszterrel kinevezése óta szorosan együttműködött kül- és biztonságpolitikai kérdésekben, és az a cél, hogy ez a kooperáció folytatódjon a magyar EU-elnökség idején a közös uniós célok megvalósításáért. Úgy fogalmazott: az EU-ban nem 27 tagállam beszél egy hangon, hanem egy üzenet hangzik el 27 hangon.

Martonyi János megerősítette, hogy kettejük együttműködése nagyon jó. Kifejtette: az elmúlt hónapok tapasztalatai meggyőzték arról, hogy a Lisszaboni Szerződés által teremtett rendszer a külkapcsolatokban és a biztonságpolitikában alapvetően jól működik, és ez döntően a főképviselő érdeme.

Magyarország támogatja és segíti az EU külpolitikáját, ám az irányítás nem a soros elnök feladata – mondta a külügyminiszter, miután tárgyalt az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselőjével.A következő fél évben az EU külpolitikájának legfontosabb kérdései az iráni és közel-keleti helyzet, a Keleti Partnerség programja és az uniós bővítés lesznek – mondta Ashton. Az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője folyamatosan egyeztet magyar kollegájával az uniós külpolitika aktuális kérdéseiről – tette hozzá. Catherine Ashton nem akarta kommentálni a Magyarországot ért bírálatokat.

Catherine Ashton ezt követően megbeszélést folytatott Hende Csabával is. A találkozón az Unió közös biztonság- és védelempolitikájáról, annak továbbfejlesztéséről, a főképviselő és az elnökség közötti feladatmegosztásról volt szó. Emellett a főképviselő és a magyar tárcavezető tárgyalt a folyamatban lévő uniós katonai műveletekről, valamint az EU katonai képességeinek fejlesztéséről is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik