Nagyvilág

Kiszabadult Papp István

Ali Ahmed Karti szudáni külügyminiszter szerda délután telefonon tájékoztatta Martonyi János külügyminisztert, hogy kiszabadították fogságából a tavaly októberben elrabolt Papp István ENSZ-alkalmazottat.

A hírt megerősítette a kairói magyar nagykövet is. A szudáni hatóságok szerint Papp István jó egészségi állapotban van, és útban van Kairó felé – közölte a Külügyminisztérium.

Martonyi János köszönetét fejezte ki a szudáni hatóságoknak a magyar túsz kiszabadítása érdekében végzett tevékenységükért. A körülményekhez képest jó egészségi állapotban van a Szudánban kiszabadított Papp István ENSZ-alkalmazott – mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója Budapesten. Hajdu János a tavaly októberben elrabolt ENSZ-alkalmazott kiszabadításának körülményeire vonatkozó kérdésre csupán annyit árult el, hogy az akció során nem történt személyi sérülés.

Ahogy az fn.hu elsőként megírta, Papp István nyugállományú alezredes, aki Szudánban gyerekkatonák leszerelésében segédkezik, ismeretlen fegyveresek rabolták el 2010. október 7-én este a nyugat-szudáni Dárfúr tartományban. Az 54 éves Papp István egyike a legrégebben békefenntartásban dolgozó magyar katonáknak; ENSZ-alkalmazottként, békefenntartóként Szudánban, Dárfúrban az ENSZ UNAMID missziójában dolgozott.

Az emberrablás nem sokkal azt követően történt, hogy a világszervezet Biztonsági Tanácsának a küldöttsége Susan Rice amerikai ENSZ-nagykövet vezetésével a városba érkezett. El-Faser városában négy fegyveres hatolt be egy épületbe, ahol négy ENSZ-alkalmazott volt elszállásolva. Kettejüket összekötözték, a másik két békefenntartóra pedig ráparancsoltak, hogy kövessék őket, majd az UNAMID egyik autójába kényszerítették őket. Az egyiküknek azonban sikerült elmenekülnie, Papp Istvánt azonban magukkal vitték az emberrablók.

Négy nappal az elrablását követően a Dabanga nevű dárfúri rádióállomás kapcsolatba tudott lépni a nyugállományú alezredessel, aki főleg az egészsége miatt aggódott. Bevallotta, attól fél, hogy megölhetik vagy rátámadhatnak, esetleg elkapja a maláriát, amely több elrablóját is megfertőzte. Papp elmondása szerint egy helyi, pilótajátékszerű ügy miatt – amelyben a kormánypárt több tagjai is érintett – történhetett az elrablása.

(A cikkben szereplő kép forrása: Fejér Megyei Hírlap)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik