Nagyvilág

Brüsszel aggódik a médiatörvény miatt

Az EU további magyarázatot vár Budapesttől a médiatörvénnyel kapcsolatban.

Az Európai Uniónak “kétségei vannak afelől, hogy a vitatott, új magyar médiatörvény összhangban van-e az Európai Unió médiaszabadságra vonatkozó jogszabályaival, ezért az EU felkérte Budapestet, hogy szolgáljon további magyarázattal a törvényt illetően” – mondta hétfőn az Európai Bizottság egyik alelnökének szóvivője Brüsszelben. Emlékeztetett: Neelie Kroes levelet küldött nemrég Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek, és abban az új médiatörvényről érdeklődött.

A politikus “aggodalmát fejezte ki a jobbközép kormányfő, Orbán Viktor által felállított új és erős magyar médiahatóság függetlenségét illetően” – fogalmazott hétfőn Olivier Bailly szóvivő.Az Európai Bizottság sajtószabadságért is felelős alelnöke, Neelie Kroes karácsony előtt küldött levelet Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettesnek a médiatörvény ügyében. Az alelnök szóvivője, Olivier Bailly hétfőn felidézte a levelet, amelyben a biztos egyebek mellett azt kérte Navracsics Tibortól: küldje el neki a jogszabály teljes szövegét, hogy pontosan el tudja dönteni, összhangban van-e az a sajtószabadságra vonatkozó uniós szabályokkal.

Olivier Bailly hétfői közlése szerint Neelie Kroes “kétségeit fejezte ki, hogy az új médiafelügyeleti szervezet, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság rendelkezik-e azokkal a lehetőségekkel, amelyek révén független döntéseket hozhat”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik