Nagyvilág

Őrizetbe vették a volt ukrán belügyminisztert

Őrizetbe vették vasárnap Jurij Lucenkót, a hatalommal való visszaélés gyanújával vizsgálat alatt álló Julija Timosenko volt miniszterelnök kormányának egykori belügyminiszterét.

Lucenkót otthonánál vette őrizetbe 11 ember, köztük az ügyészség képviselői és a nemzetbiztonsági szolgálat (SZBU) Alfa elitegységének tagjai. Inna Kiszil szóvivő szerint a lépés “váratlanul” érte Lucenkót, aki az ellene folyó vizsgálat november 2-i kezdete óta házi őrizetben volt Kijevben.

“Nem értem, miért az SZBU jött érte – mondta a szóvivő. – Az Alfa egység dolga az, hogy a terroristákat kapja el, nem az, hogy ilyen dolgokban vegyen részt.”

Jurij Bojcsenko ügyészségi szóvivő megerősítette az exminiszter “előállítását”, hozzátéve, hogy hétfő előtt az ügyészség nem kommentálja az ügyet. Az SZBU nem volt elérhető vasárnap.

Jurij Lucenkót, aki 2005 februárjától 2006 decemberéig, majd 2007 decemberétől 2010 januárjáig volt a belügyi tárca vezetője, “a jogi eljárás megsértésével” vádolják, azzal, hogy sofőrjét alkalmazva “több mint 40 ezer hrivnya (3600 euró) veszteséget” okozott az államnak.

Lucenko a “narancsos forradalomnak” nevezett népi felkelés egyik élharcosa volt, amely hatalomra juttatta Viktor Juscsenko elnököt és akkori szövetségesét, Julija Timosenkót. Az év elején megválasztott új elnök, az oroszbarát Viktor Janukovics ismételten sikkasztással és hűtlen kezeléssel vádolta Timosenko kormányát.

Jurij Lucenko nyolc évig terjedő börtönbüntetést kaphat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik