Nagyvilág

Sikkasztással vádolják a szépséges politikusnőt

Újabb vádat emeltek Julija Timosenko ellen sikkasztásért.

Júlia Timosenko volt ukrán miniszterelnök bejelentette pénteken, hogy újabb vádat emelt ellene az ügyészség, ezúttal 960 ezer hrivnya (92 ezer euró) elsikkasztásért. Ezt az összeget a kormány folyósította a nemzeti banknak egy olyan euróösszeg átváltására, amely az ukrán államkincstár számláján van elhelyezve – tette hozzá.

Hétfőn hatalommal való visszaéléssel vádolták meg Timosenkót. Az ügyészség szerint a miniszterelnöki posztot 2005-ben, majd 2007 és 2010 között betöltő politikus hűtlen kezeléssel gyanúsítható a széndioxid-kibocsátási kvóták eladásából származó összegek szabálytalan kormányzati felhasználása kapcsán. Már ki is hallgatták, és közölték vele, hogy nem hagyhatja el lakhelyét.

A gyanú szerint Timosenko kormánya 300 millió dollárnak megfelelő összeget használt fel szabálytalanul, amikor a nyugdíjkasszát töltötte föl vele. Ha a vád bebizonyosodik, 7-10 év börtön is kiszabható a volt miniszterelnökre.

A politikus abszurdnak minősítette a vádemelést a pártja által kiadott közleményben: “A pénzt a nyugdíjasoknak fizettem ki. Ez nem bűncselekmény az ukrán törvények értelmében.” Szerinte a vádemeléssel Viktor Janukovics államfő akar megszabadulni tőle, azaz legfőbb politikai vetélytársától. Janukovics pénteken az ukrán televízióknak nyilatkozva azt mondta: nem biztos abban, hogy per indul Timosenko ellen, elképzelhető, hogy ártatlan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik