Nagyvilág

Járatok százait törölték az Egyesült Államokban a hóviharok miatt

A meteorológusok által adott előrejelzések szerint főleg az északkeleti térségre vár "a legkeményebb csapás a veszélyes" viharokból.

A tavaly napokon keresztül hóban fuldokló Washingtonban jó előre felkészítették az utakat a közterület-fenntartók, akik a vészhelyzetekben alkalmazott járművek tucatjait helyezték készenlétbe. Eddig a főváros megmenekült a legrosszabbtól, Új-Angliában, vagyis Bostonban és környékén, valamint New Jersey-ben és New Yorkban viszont kiadták már a riasztást a havazás miatt.

New Yorkban 23 és 38 centi közötti havat várnak a rendkívül erős szélben. Boston hétfőre várja a hó tetőzését, ami egyes előrejelzések szerint helyenként fél méteresnél is több lehet az ugyancsak heves és hideg szélben. A viharok keresztülhúzták utazók ezreinek a számítását, hogy a karácsony végeztével hazatérhetnek a vendégségből.

A Delta Air Lines azt közölte, hogy vasárnapig 850 járatát törölte a viharok, illetve a havazás miatt. A Continental Airlines 265 járatát nem indította el, elsősorban a New York melletti, newarki Liberty nemzetközi reptérről. A légitársaság arra figyelmeztetett, hogy legtöbb bel -és külföldi járata vasárnap estétől hétfőn koradélutánig nem fog elindulni.

A United Airlines több mint 100 járatát tartotta földön Bostonban, Philadelphiában, és a három nagy New Yorki reptéren: a newarkin, a LaGuardián és J.F.K. nemzetközi repülőtéren. A havazás és a jég nemcsak a légikikötőket sújtja. Több délkeleti államban az utakon is súlyos a helyzet.

A tél földrajzilag mélyen lehatolt, úgyhogy szombaton fehér karácsony volt az általában ilyenkor enyhébb időjárású déli, keleti parti térségekben. Ez történt a Georgia állambeli Atlantában, ahol 128 év után megint havas volt a karácsony. Előrejelzések szerint enyhülhet a havazás Alabamában és Mississippiben.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik