Nagyvilág

A légi közlekedési káosz miatt pironkodik Brüsszel

Elfogadhatatlannak nevezte az Európai Bizottság közlekedéspolitikáért felelős alelnöke az európai légi közlekedési káoszt, amelyet a havazás okoz.

Az észt Siim Kallas közölte: “Aggasztónak tartom a fennakadások mértékét, amely a légi közlekedésben kialakult szerte Európában a hó miatt”.” Ez elfogadhatatlan, és nem lenne szabad újra megtörténnie” – közölte a biztos. Kallas bejelentette, hogy tanácskozásra hívja a közösség tagországainak repülőterekért felelős tisztségviselőit. Mint mondta, a megbeszélést az elkövetkező napokban kívánja megtartani, és magyarázatokat szeretne kapni.

“Alaposan meg kell vizsgálni, hogy miként lehet zord időjárási körülmények között biztosítani a hatékonyabb reptéri üzemeltetést a jövőben. A reptereknek sokkal komolyabban kell venniük a felkészülést, illetve a tervezést a nehéz időjárási helyzetekre” – jelentette ki a biztos.

Kedden is több ezren várakoztak az európai reptereken, amelyek többségén még napok óta káoszt okoz a hó és a jég. A londoni, párizsi, frankfurti, amszterdami és brüsszeli reptereken a hétvége óta akadozik a közlekedés. A belga főváros repülőterének illetékesei hétfőn azt közölték: szerdáig egyetlen gép sem száll fel a reptérről, mivel kifogytak a jégtelenítő folyadékból. Kedden azonban módosítottak, és bejelentették, hogy találtak elég jégtelenítőt, ezért nem marad zárva szerdáig a reptér.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik