Nagyvilág

Szöul hadgyakorlattal bőszíti Phenjant

A dél-koreai hadsereg négynapos haditengerészeti gyakorlatba kezdett szerdán keleti partjai előtt, mintegy száz kilométerre a két Koreát elválasztó tűzszüneti vonaltól.

A helyzet nagyon feszült a két szomszéd között, és valószínű, hogy a gyakorlat felbőszíti Phenjant. A helyszín éppen a félsziget ellenkező oldalán van, mint ahol az észak-koreai tüzérség egy hónappal ezelőtt ágyúkkal lőtt egy dél-koreai szigetet a tűzszüneti vonal közelében. Azon a szigeten, Jonpjongon a dél-koreai hadsereg hétfőn lőgyakorlatot tartott.

A dél-koreai vezérkar neve elhallgatását kérő egyik tisztje elmondta, hogy hadihajókról fognak ágyúzni, valamint tengeralattjárókkal gyakorlatoznak. A békeidőben legnagyobb létszámú gyakorlaton hat hajó vesz részt, valamint harci gépek és helikopterek is.

Nem sokkal ez előtt az ENSZ Közgyűlése határozatban ítélte el az emberi jogok észak-koreai helyzetét, és kifejezte “súlyos aggodalmát” amiatt, hogy “az emberjogsértésekről folyamatosan érkeznek információk az országból”.

A határozat példaként sorolja az őrizetben tartottak kínzását és a velük való egyéb kegyetlen, embertelen és megalázó bánásmódokat és büntetéseket, az önkényes őrizetbe vételeket és a nyilvános kivégzéseket. A közgyűlés szól a halálbüntetés politikai vagy vallási okokból való alkalmazásáról, a kollektív büntetésekről, a nagyszámú börtöntáborról és a kényszermunkáról.

A határozat felszóltja a phenjani kormányt, hogy hagyjon fel ezzel a gyakorlattal, és tartsa tiszteletben az emberi jogokat. Arra kéri az észak-koreai vezetést, hogy tegye lehetővé egy ENSZ által delegált különmegbízott belépését és szabad mozgását az országban.

AJÁNLOTT LINKEK:

Már hamisítják a WikiLeaks-dokumentumokat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik