Nagyvilág

Hatszáz tüntetőt zártak el Minszkben

Öttől tizenöt napig terjedő elzárásra ítéltek mintegy hatszáz embert, akik vasárnap este Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök újraválasztása ellen tüntettek Minszk központjában.

Az országos rendőrparancsnok kedden közölte, hogy az ellenzéki tüntetés résztvevői közül több mint 580 embert ítélt a bíróság elzárásra. Több embert, köztük a külföldi újságírókat, a kiskorúakat, valamint a két- vagy többgyermekes szülőket szabadon engedtek.

Ellenzéki vezetők felszólították híveiket, hogy kedd este (helyi idő szerint) vonuljanak fel az Okresztyino utcába a rendőrségi fogda elé. Aljakszandr Milinkevics és Hrihorij Kosztuszev kedden tartott sajtóértekezletükön szolidaritásukat fejezték ki az őrizetbe vett elnökjelöltek iránt. Milinkevics és Kosztuszev leszögezte, hogy a vasárnap esti tüntetés békés volt, az ablakokat és ajtókat provokátorok törték be.

Lukasenka hétfőn este kijelentette, hogy 639 embert vettek őrizetbe a tüntetések során. Az általa vandáloknak nevezett ellenzékieknek azt ígérte, hogy börtönbe kerülnek.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lekapcsolták a levelezőrendszereket és a mobilszolgáltatókat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik