Nagyvilág

Politikai leszámolás követi az elnökválasztást

Kettő kivételével az összes fehérorosz ellenzéki elnökjelöltet őrizetbe vették hétfőre virradóra a fővárosban, Minszkben lezajlott ellenzéki tüntetés után.

Összesen hét elnökjelöltet vettek őrizetbe a hírügynökségi jelentések szerint. A kórteremből ismeretlen helyre hurcolták a választásokon második helyen végzett Uladzimir Neklaev elnökjelöltet, akit a rendőrattak után eszméletlenül szállítottak kórházba – közölte a jelölt felesége.

A fehérorosz államügyészség egyik illetékese azt mondta, hogy az őrizetbe vettek közül egyesek ellen tömeges rendbontások szervezése címén fognak vádat emelni, és akár 15 év börtönbüntetés is kiszabható lesz ellenük. A rendőrség szerint több száz tüntetőt vettek őrizetbe. Anatol Kuljasau belügyminiszter leszögezte, hogy senki sem marad büntetlen.

Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet szerint nem volt legitim a fehéroroszországi elnökválasztás, a szavazás során komoly szabálytalanságok történtek – közölte a szervezet választási megfigyelő missziójának vezetője.

Tony Lloyd szerint Fehéroroszországban nem megfelelő a választás jogi háttere, nem szavatolja az áttekinthető szavazás megtartását. A misszióvezető elítélte azt, hogy a rendőrség “vaskézzel” verte le az urnák zárása utáni ellenzéki tüntetéseket. “Fehéroroszország népe jobbat érdemel” – mondta Lloyd, követelve a tüntetések nyomán letartóztatottak szabadon bocsátását.

Dmitrij Medvegyev egy független állam belügyének minősítette a fehéroroszországi elnökválasztást, s mindazt, ami vasárnap este óta történt az országban. Az orosz államfő hétfőn újságírók előtt, a Valdis Zatlers lett államfővel folytatott moszkvai megbeszélései után kijelentette: “Abból indulunk ki, hogy az eredményeknek kifejezésre kell juttatniuk a fehérorosz nép szuverén akaratát”. Reményét fejezte ki, hogy Fehéroroszország demokratikus úton fejlődik tovább, s azt mondta, hogy az oroszok számára mindig az egyik legközelebb álló állam lesz, függetlenül attól, hogy ki ül az elnöki székben.

AJÁNLOTT LINKEK:

Lekapcsolták a levelezőrendszereket és a mobilszolgáltatókat (Kitekintő.hu)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik