Nagyvilág

Időjárás Európában – Közlekedési káosz és fagyhalál

A hétvégi hóviharok, kemény fagyok megbénították Európa közlekedését, míg a Balkán országaiban többen megfagytak.

Európa nagy légikikötői továbbra is jelentős késéseket és sok járat törlését jelentették vasárnap. A Charles de Gaulle párizsi repülőtér vasárnap délután négyig nem fogad és nem indít gépeket a lejegesedett betonpályák miatt. A frankfurti repülőtér vasárnap délig a járatok harmadának törlését jelentette, a londoni Heathrow hétfőig gyakorlatilag teljesen leáll.

Az Amszterdam melletti Schipholról is nehezen tudnak elutazni az utasok, sok járattörlésre kell számítaniuk. A hatalmas mennyiségű hó nemcsak Hollandia légiközlekedésében okoz fennakadást, de például az utrechti vasútállomás forgalma is megbénult.

A nagysebességű vonatok, a TGV-k forgalmában is jelentős késésekkel kell számolni Észak-Franciaországban, a felborult menetrend érinti a Eurostar és a Thalys Angliába, Belgiumba és Hollandiába tartó járatait.

Brüsszel repülőterének forgalmát csak Heathrow kiesése zavarja meg, sok ezer utas töltötte az éjszakát Zaventemen, és várhatóan még egy éjszakai kényszerkempingezés vár rájuk.

Olaszországban főként a toszkán régiót takarja vastag hó, a firenzei repülőteret lezárták vasárnap.

A jeges közutak szinte mindenütt fennakadást okoztak Észak- és Nyugat-Európában, a skandináv államokban a hőmérséklet több helyütt is a mínusz 20 fok alá süllyedt. Dél-Svédországban és Malmőben a vasútforgalom is megbénult, bár a repülőterek működésében nem jelentettek zavarokat.

A hétvégén négy ember fagyhaláláról érkezett jelentés a Balkánról. Boszniában egy 50 és egy 72 éves férfi halt meg Banja Lukában, a boncolás mindkettőjük esetében a kihűlést állapította meg haláluk okaként. Dél-Szerbiában, Krusevacban egy megfagyott házaspárra bukkantak a szomszédok. Horvátországban a vasárnapra virradó éjszaka mínusz 21 fokot mértek. Az erős szél miatt több sziget hajójáratát is törölték, így leállt a forgalom Brac, Hvar, Vis és Korcula szigetek felé is.

A Balkán több légikikötője forgalmát is felfüggesztették rövidebb időre.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik