Belföld

A hóhelyzet Magyarország-szerte fennakadásokat okoz

Intenzív hóesés kezdődött péntekről szombatra virradó éjszaka a nyugati megyékben, később fokozatosan átterjedt az ország többi részére is.

A nyugati megyékben éjfél körül kezdődött a havazás. Zala megye egyes területein már reggelre 30-35 centiméteres hó esett, több kamion is elakadt, az M70-es autóúton pedig egy baleset miatt állt le a forgalom. Fennakadások voltak a zalai buszközlekedésben is.

Vas megyében is járművek csúsztak az árokba és akadtak el az intenzív havazás miatt. Baranyában hajnal óta több mint tíz centiméternyi hó esett, járhatatlan út azonban nincs a megyében.

Somogy megyét is belepte a hó, Kaposváron mintegy 20, Nagyatád térségben 30 centiméter hó hullott. A barcsi határátkelőnél Horvátországba csak téli gumival és hólánccal lehet belépniük az autóknak.

Az Útinform délelőtti tájékoztatása szerint a Dunántúlon mindenhol havasak a főutak. A Magyar Közút a hóeltakarításon 260 géppel dolgozik. Az autópályák közül elsősorban az M7-est, az M6-ost és az M1-est érinti a havazás.

Intenzív hóesés kezdődött szombat reggel Budapesten is, ahol délutánra várható a havazás megszűnése. A Fővinform és a BKV tájékoztatása szerint a főváros közlekedésében eddig nem okozott komolyabb gondokat a hó.

A legnagyobb problémát a légiközlekedésben jelentette a havazás, kora délután emiatt be is kellett zárni a Ferihegyi repülőteret, amely 16 óráig biztosan nem fogad, és nem is indít gépeket. A levegőben lévő légi járműveket más repterekre irányítják.

A bezárást megelőzően Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója elmondta: A Ferihegyre érkező és onnan induló járatok közül többet is törölni kellett a havazás miatt, a repülőtér működésében azonban elsősorban nem a magyarországi, hanem a nyugat-európai időjárás okoz fennakadásokat. Töröltek több londoni járatot, de például Amszterdamból sem érkezett meg a KLM gépe.

Nemcsak a közúti és a légi-, a vasúti közlekedésben is fennakadásokat okozott a csapadék: a váltóállítási gondok miatt több vonalon is késnek a vonatok az ország nyugati felében, elsősorban a Dél-Dunántúlon. A Mávinform reggeli közlése szerint a Gyékényes-Kaposvár és a Nagykanizsa-Gyékényes vonalszakaszon átlagosan 30-40 percet késnek a vonatok, és erre kell számítani Dombóvár és Pécs között is.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság figyelmeztet: vasárnap az ország középső és nyugati részén komolyabb hóátfúvásokra kell számítani.

Hardy Mihály, a Budapest Airport Zrt. vállalati és közkapcsolati igazgatója elmondta: az ügyeletes repülőtér-vezető szombaton 13 óra 30 perckor úgy döntött, hogy a rendkívül intenzív havazás miatt bezárják a Ferihegyi repülőteret. Ez előreláthatólag 16 óráig így marad, addig biztosan nem indítanak, és nem is fogadnak gépeket. A levegőben lévő légi járműveket más repterekre irányítják.

Hardy Mihály közölte: a hőmérséklet a Ferihegyi repülőtéren mínusz 5 és mínusz 7 Celsius-fok között ingadozik, az “alásózás” pedig mínusz 6 fokig hatásos. Jelenleg olyan erős a havazás, hogy mire a hóeltakarító járművek végigérnek a 3,7 kilométer hosszú futópályán, addigra a másik végéről lehetne kezdeni elölről a munkát. Így a fékhatás nem elég biztonságos a repülőgépek számára.

Az ügyeletes repülőtér-vezető szombaton 13 óra 30 perckor döntött úgy, hogy a rendkívül intenzív havazás miatt bezárják a Ferihegyi repülőteret. A zárást először 16 óráig tervezték, amit most egy órával meghosszabbítottak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik