Nagyvilág

Oroszország lőgyakorlat lemondását kéri Dél-Koreától

Moszkva azt kérte Szöultól, hogy ne tartson meg egy szombaton kezdődő, négynaposra tervezett tüzérségi lőgyakorlatot a két Korea tengeri határához közel egy szigeten.

Moszkvában a külügyminisztériumba kérették Dél-Korea és az Egyesült Államok nagykövetét – amerikai katonatisztek megfigyelőként vesznek részt a lőgyakorlaton -, akikkel Alekszej Borodavkin külügyminiszter-helyettes közölte, hogy Oroszországot rendkívül aggasztja a lőgyakorlat, mivel az tovább növeli a feszültséget a Koreai-félszigeten. Rendkívül fontos, hogy ez a feszültség csökkenjen, helyreálljon a párbeszéd és minden vitát erőszak alkalmazása nélkül oldjanak meg – tette hozzá.

Dél-Korea már november végén is tartott egy lőgyakorlatot Jongpjong szigeten, s akkor az észak-koreai tüzérség ágyútűzzel válaszolt, ami két dél-koreai katonát és két civilt megölt. A hét elején Szergej Lavrov orosz külügyminiszter észak-koreai kollégájával tárgyalva kijelentette, hogy a dél-koreai hadgyakorlatok növelik a feszültséget, de elítélte az észak-koreai tüzérségi támadást is.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik